HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Гърция наела 200 гарда срещу работници в Стомана-Перник

Гръцката фирма Вилхалко, която има инвестиции в металообработването у нас, е наела 200 частни охранители, за да потуши бунт на работниците в завода “Стомана” в Перник. Това обявиха от БСП и поискаха премиерът Бойко Борисов да се намеси.

Социалистите разказаха, че недоволството в завода е провокирано от това, че работниците са принудени да работят по 36 часа без прекъсване и получават заплати между 400 и 650 лева. Синдикатите в завода протестират и срещу това, че Стомана-Перник се източва чрез друга фирма в гръцката групировка, а предприятието отдавна е на загуба.

“Това са въпроси, които би следвало да интересуват премиера, който твърди, че парите в България ще дойдат от събирането на данъците. От работниците в “Стомана” ли? Или от фирмата, която изнася печалбата?”, попита депутатът от БСП Валери Жаблянов.

Социалистите поискаха Агенцията по защита на труда да освободи ръководството си в Перник. Според БСП местната сруктура на агенцията извършвала формални проверки в предприятието, покривали злополуки, които се описвали като битови.

“Обръщаме се към премиера да бъдат извършени истински проверки”, каза Жаблянов. Той допълни, че от 1500 души преди две години сега в предприятието работят 1000 души, а работата е същата.

“Това е недопустимо, българската държава не трябва да е безучастна”, обяви още Жаблянов. Той съобщи, че социалистите ще повдигнат въпроса в пленарна зала към министъра на икономиката и ресорния зам.-министър. “Ще настояваме заплатите на работниците в металургията да бъдат поне над средните”, обяви още соцдепутатът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *