HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Фолклорна феерия с ансамбъл „Пирин“, кукери и зурни в първата вечер на Събора Ирин Пирин

Неповторима фолклорна феерия ще е първата вечер на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада.  На 17 юни планините край Разлог ще се разтърсят  от звуците на зурни и танците на мистичните кукери,  от мелодичен двуглас на пиринската песен и грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин“.

Пиринската вечер ще бъде предшествана от официалното откриване на събитието в 19,00 ч. и водосвет отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Преди това ще звучи музиката на зурните и на основната сцена ще излязат кукерите от Разлог, наричани „чауши“ . Публиката ще чуе изпълненията на самобитната мъжка фолклорна група „Годлево“. В 19,30 ч.  започва уникалният спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин“. В пищният спектакъл на трупата ще са включени най-красивите и обичани песни и танци от Югозападна България. Със своите стилни фолклорни костюми и красивата народна музика ансамбъл „Пирин“  ще поднесе на публиката истинска приказка за българската духовност.

В 21 часа Пиринската вечер ще продължи с изпълнения на Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с  оркестър „Роял бенд“.

Ирин Пирин–Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват хиляди изпълнители и самодейци,  както и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.  Край Разлог ще има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, музейни експозиции, алея на занаятите, състезания с коне-тежковози и още много атракции.

Символ на Събора и на българщината е внушителният български трикольор, който се извисява на 40-метров пилон на разложките поляни. 70-тонната конструкция бе изградена специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“. Знамето, което ще се развява целогодишно в сърцето на Пирин и внушителният пилон , са подарък отфондацията за община Разлог. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *