HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Това е дървото на смъртта, бягайте като го видите

Казват, че дървото е символ на живот, могъщество, дълголетие, щедрост, търпение и покровителство. Всъщност това не се отнася за всички видове дървета. Съществува едно, което не е желателно да докосвате или да стоите под или край него дълго време. Ако го видите, по-добре забързайте крачката в обратна посока.

Неговото име е Манчинела и може да го видите по бреговете на Карибско море, Централна и Латинска Америка, дори и във Флорида. Впечатлява с малките си зелено-жълти плодове.

Смята се, че това дърво е убило испанския конкистадор Хуан Понсе де Леон. „Плажната ябълка“, „малката ябълка на смъртта“ или като „дървото на смъртта“, е по-познато Манчинелата. Причината е, че абсолютно всяка част от дървото са смъртоносни. Дори лек контакт с него води до моментална смърт. През годините редица моряци, са опитвали от сладките и вкусни плодове на Манчинелата, след което загиват в страшни мъки. Токсините, които се съдържат в този вид ябълки възпаляват тялото и избиват мехури около устата. За тях е присъщо и да причиняват стомашни болки и чревни проблеми. 

През 2000 година радиологът Никола Стрикланд описва плодовете на Манчинелата, след като дълго е изследвал дървото. Към този момент токсичните вещества, които се съдържат в него се използват, въпреки че са частично непознати, пише дело.бг.

Карибските аборигени вече са срещнали необикновеното дърво и го използват при различни поводи, като например за изработката на отровни връхчета на стрелите на лъковете си.

За напълно токсично смятат Манчинелата бозайниците, които не припарват до него. За разлика от игуаните, които по всяка вероятност са имунизирани срещу токсини и силни отрови. По отношение на човека, токсичността на дървото си остава пълна мистерия.

Въпреки че Манчинелата бива наричана „Дървото на смъртта„, в природата се срещат и още по-смъртоносни растения. Например във Флорида могат да бъдат срещнати такива, които могат да убият човек само за броени секунди, стига той да се докосне за тях. Едно от тях е Cicuta maculata.

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *