9 санданчани вдигат затворен комплекс от 12 къщи в с. Поленица

Нов затворен комплекс с 12 къщи върху 7,6 дка започват да строят в санданското с. Поленица. Инвестиционното намерение е на санданчаните Стоян Георгиев Бишков, Евелина Катранджиева, Луиза Милушева, Мария Раева, Ваня Димкова, Цветомир Пантеров, Кирил Гушев, Таня Кайтазова и Василка Люцканова, които вече получиха от община Сандански разрешение за изработване на ПУП и преотреждане на имотите „за жилищно строителство“. Теренът, който са си харесали, е в местността Склавски път и доскоро представляваше ниви.

Къщите ще са еднотипни, обособени в 12 самостоятелни и равни по площ парцели. По преценка на РИОСВ – Благоевград инвестиционното предложение няма да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, местообитания на видове и популации, предмет на опазване в съседната защитена зона „Среден Пирин – Алиботуш”. Предстои произнасяне и от Басейнова дирекция, която трябва да одобри строителството при липсата на канализация в местността и необходимостта от изкопаване на изгребна яма.

Село Поленица, което се намира в подножието на Пирин, в близост до котловината на река Санданска Бистрица, е най-скъпото селище в община Сандански заради близостта си до общинския център – едва 2 км, най-продължителното в страната слънчево греене – повече от 2450 часа, минералните си извори и красивите панорамни гледки. Заедно с десетките хотели и къщи за гости от миналата година за селото има изработен архитектурен проект за ваканционно селище, изготвен за кандидатстване по „Програма за развитие на селските райони“, но до момента останал селището, което е в същата местност Склавски път и е с проектирани 4 типови къщи, навес с барбекю и общ басейн, ако някой реши да се възползва от него, с новия комплекс с 12-те къщи местността ще се превърне във ВИП зоната на селото. Допълнителен бонус за бъдещите нови заселници тук ще е намиращата се наблизо резиденция на бившия държавен глава на България Тодор Живков, която е един уникален парк върху площ от 430 дка.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *