9 тайни за успешна покупка на употребяван автомобил

Покупката на употребяван автомобил изглежда примамливо. По-евтин вариант е от покупката на нов автомобил, а и процеса на закупуване е по-демократичен, защото разнообразието от предложения е много по-голямо. Може би предпочитате онзи красив хечбек от 2011 г. пред новата му скучна версия?  Въпреки това, когато потенциалният купувач действително се задълбочи на пазара на употребявани автомобили, изведнъж нещата вече не изглеждат толкова ясни. За разлика от новите автомобили, употребяваните имат история, затова винаги има съмнения дали наистина са толкова добри, колкото твърдят продавачите им, пише
investor.bg.И така, предоставяме ръководство за възможно най-плавна покупка на употребяван автомобил. Надяваме се, че ще Ви помогне да спестите нерви, време и средства, разбира се.

1. Харесали сте си нов автомобил?

Заслужава си да изчакате година! Средно, цената на един нов автомобил е около 32 000 евро. Въпреки това, само след година и след като автомобилът е изминал 15 000 километра, цената пада с повече от една четвърт на около 23 500 евро. Следващите 12 месеца не са толкова „загубени“. Средната цена се смъква с 4 000 евро (около 17%) през втората година. Като цяло, да изчакате година е страхотна идея. Само 12 месеца търпение ще Ви спестят цяло състояние! Въпреки това, това не важи за луксозните марки, които държат цените си, като Мерцедес или Бентли например. Няма да намерите много от тях за продажба, а дори и да успеете, то продавачът може и да не е склонен да се пазари много.

2. Кога е подходящото време за покупка?

Знаем, че сте открили Вашия автомобил-мечта. Знаем, че го искате веднага. Изчаквайки по-добрия момент, обаче, може значително да Ви спести повече разходи. Като всеки друг бизнес, търговците на автомобили следват календара. За тях е нужно да покриват целите си, които обикновено са свързани с края на всяко тримесечие. Следователно, март, юни, септември и декември са най-подходящи за Вашите средства, тъй като търговците обикновено обявяват отстъпки или бонуси, за да постигнат целите си навреме.От друга страна, не посещавайте автосалоните в последния ден от месеца. Търговците се стремят да постигнат целите си в по-ранен срок. Ако успеят, бонусите спират до следващото тримесечие.Целогодишно, препоръчително е да избягвате почивните дни или началото на месеца, когато обикновено са разпределени дните за заплата. Очаква се голям приток от хора в рамките на този период, а голямото търсене винаги убива желанието на търговци да смъкнат цената.

Въпреки това, покупката от частен продавач не влиза в тази категория. Те не харесват бизнеса. Номерът е да следите цената на избрания от Вас автомобил в продължение на няколко месеца. Ако тя намалява, можете да изчакате. Ако започне да се покачва, не чакайте нито минута повече.Също така, вземете предвид периодите, в които по-малко хора имат интерес в покупките. Перфектният избор може да е по Коледа или по време на летните почивни дни. Имайте предвид и сезона. Например, търсенето на кабриолети е по-ниско през зимата. Цената би трябвало да отрази този факт.Използвайте го.

3. Задайте си практични въпроси

Някои хора са запалени по автомобилите. Други са настроени по-практично. Трети опитват комбинация от всички опции. Без значение от коя група бихте искали да сте част, заслужава си поне да преминете през списъка с практични въпроси. Бензин, дизел или втечнен пропан-бутан (LPG)? Може би хибрид или електрически автомобил?

Предпочитаното от Вас гориво може значително да окаже влияние върху модела, който може да изберете. Имайте предвид, че дизелът може да бъде забранен в някои градове в близкото бъдеще. От друга страна, правителствата може да предложат отстъпки или бонуси за екологични електрически превозни средства.

От какво се нуждаете?

Оставете емоциите настрана. От какъв автомобил се нуждаете  наистина или имате конкретни изисквания? Трябва ли Ви повече място за цялото семейство? Пътищата, по които се движите изискват ли 4X4 SUV? Ще Ви се налага ли да теглите ремарке? От друга страна, искате просто икономичен автомобил? Или може би имате достатъчно силни доводи за червеното кабрио? Кратки пътувания в града или дълги пътувания по магистралата? Къде автомобилът Ви трябва да се представя по-добре? Трябва ли да спести гориво в градове с много трафик и да се побере в малко паркомясто? Или трябва да е достатъчно мощен за скоростни пътувания по магистралата?

Колко голям багажник Ви трябва?

Ще Ви трябва ли място за бебешка количка или спортен екип? Или единственото, което ще носите е две торби с покупки от магазина?

4. Реалната цена на автомобила

Каква е цената на Вашия автомобил? Не е само сумата, която прехвърляте на продавача. Цената включва също и текущите разговори. Уверете се, че сте предвидили поне част от тях: Разход на гориво. Числата обикновено изглеждат по-добре в рекламите, отколкото на Вашите касови бележки. Въпреки това, ако сте хвърлили око на няколко модела, то си струва да сравните икономията им на гориво. Уебсайтове като HonestJohn имат инструмент за „Истинско гориво на пробег (MPG)“. За разлика от лабораторните тествания на производителите, те споделят реални данни от реалния  шофьори относно истинския разход на едно превозно средство.

Застраховка. Застрахователната премия зависи от статистическите Ви характеристики като шофьор, но също така е тясно свързано и с мощността на двигателя, възрастта, марката, модела, функциите за безопасност, автомобилната алармена система, и др. Посъветвайте се с експерти или просто проверете онлайн калкулатор за застраховки, за да научите кой автомобил би ви донесъл по-добри условия на полицата.

Данък. Таксите са различни във всяка страна, но обикновено зависят от вида гориво на превозното средство, емисиите на C02, мощността на двигателя, теглото на автомобила, ако е луксозен автомобил, и др. Изчислете всичко това преди да изберете автомобил, който да закупите.

Поддръжка. Всеки автомобил трябва да се обслужва според предвидения от производителя график за обслужване. Затова, при покупката на автомобил, разберете колко километра остават до предстоящата поддръжка и колко сложна трябва да бъде тя. Между другото, базираните на блокчейн доклади на carVertical обикновено включват функция „Поддръжка“, затова можете лесно да я проверите там. Ако поддръжката предстои скоро, ще платите за нея колкото цената на автомобила, не мислите ли?Гуми. Продавачът предлага ли зимни и летни гуми? Достатъчно нови ли са, за да бъдат употребявани за сезон или най-малко два? Ако отговорът е „не“, автомобилът Ви отново ще изисква значителни средства.

5. Проверете пробега

Когато откриете любим или няколко любими автомобила, то тогава е време да проверите най-важното – тяхната история. Можете да започнете оценката отдалече – попитайте продавача за идентификационния номер на превозното средство (VIN). С помощта на  съвременните технологии, този 17-знаков код разказва повече отколкото майка Ви за Вашето детство. Въведете ИНПС в сайта на carvertical.bg и си закупете доклад за историята на автомобила. Докладът ще предостави данни за реалния пробег, сериозни произшествия и дори кражба. Най-често ще Ви бъдат предложени и архивни изображения, фабрично оборудване и друга полезна информация.

На първо време, проверете километража (mileage) на автомобила. Не е случайно, че „age“ (възраст) участва в това словосъчетание. Километражът разкрива истинското износване на автомобила. Колкото по-дълги разстояние изминава, толкова повече автомобилът се „измаря“.

Поради тази причина безскрупулните търговци се опитват да разкрасят показанията на одометъра.Според всякакви експерти в различни държави, средният пробег на едно превозно средство е 15-20 хиляди километра годишно. Умножете това по възрастта на автомобила. Ако километражът е значително по-висок или по-нисък, подпитайте продавача за него. Оценете критично отговора.

Не забравяйте, че одометъра може да е връщан назад. В САЩ, например, институциите изчисляват, че повече от 450 000 превозни средства биват продавани всяка година с фалшиви показания на одометъра. Полицията в Германия изчисляват, че приблизително всеки трети автомобил е бил обект на измама с одометъра. Затова силно препоръчително е да си закупите доклад с историята на автомобила от carVertical, за да проверите реалния километраж. carVertical средно засича с 72 000 км зануляване. Въпреки това, понякога засича случаи, като този с Мерцедес-Бенц E-220, който е бил върнат с почти половин милион – 430 000 км.Между другото, докладът предоставя също и средния пробег на модели на същата възраст. Затова, дори и ако показанията на одометъра на автомобила са реални, функцията разкрива възможността да намерите автомобил, който има пробег от по-къси разстояния.

6. Научете цялата история на автомобила

Нечестните търговци често се опитват да скрият произшествия или други повреди. carVertical, обаче, засича и такива случаи. Ако е засечена повреда, докладът обикновено дава цената, изчислена спрямо застраховката. Средният запис на щетите е около 3 000 евро, но някои от тях надхвърлят 30 000 евро. Собствениците изобщо не се опитват да ги поправят, а „гаражните майстори“ ги приемат с отворени ръце. Възкръсналите автомобили „забравят“ историята си там и се завръщат на пазара „в перфектно състояние“.

Също така, винаги има шанс избраният от Вас автомобил да е бил откраднат. Полицейските служители записват 650 000 кражби годишно само в Европейския съюз. Затова, повече от полезно е да проверите автомобила преди да го закупите.Доклад за историята на автомобила помага не само да избегнете измами, но също и Ви дава възможността да направите оценка на покупката. Да вземем, например, гореспоменатата насрочена поддръжка. Можете да го сравните с предоставения от продавача запис на поддръжка и да решите дали автомобилът е поддържан правилно.Освен това, carVertical посочва често срещаните грешки в модела. Най-лесният начин да научите техните фиксиращи цени е да се присъедините към фенклубовете във Facebook или интернет форумите.

7. Събудете вътрешния си MOT тестер

Това най-красивият автомобил, който сте виждали ли е? Харесва ли Ви ръмженето на двигателя? Заглушете емоциите си за момент и прегледайте превозното средство като механизъм, който трябва да Ви служи през следващите години.

Тест „Орлово око“. Позволете на очите и пръстите си внимателно да прегледат автомобила за всеки външен и вътрешен „белег“. Всяко одраскване по основата, липсващо болтче, стъклени частици под седалката, скъсан колан може да Ви подскаже, че продавачът не споделя цялата история на автомобила.

Течове. Погледнете двигателя на автомобила, дори ако не сте били запознати с подобен елемент досега. Може да забележите следи от масло или водни течове. Сега, когато капакът е вдигнат, извадете щеката и проверете нивото на маслото. Също така, погледнете под колата за признаци на течове.

Оборудване. Включете фаровете, чистачките, климатика, проверете радиото, отворете и затворете прозорците, включете GPS системата, изпробвайте камерата за задно виждане, и др. Уверете се, че всички функции работят правилно.

Гуми. Проверете дълбочината на протектора на гумите, колко са надути и цялостното им състояние.

Врати. Отворете и затворете всички врати, както и предния капак и капака на багажника. Плавно ли се движат?

8. Пазарете се. Винаги.

Някои хора са родени да се пазарят, но мнозинството го намира за неудобно. Въпреки това, от това зависят Вашите средства. Така че, може да е трудно да започнете, но е Ваше право. Обещаваме, че щом почнете,  ще Ви бъде по-лесно.Защото…от Вас се очаква да се пазарите.Направете така, че търговците да се съревновават. Ако е възможно, намерете няколко подобни оферти. След това включете всички търговци в процеса и ги накарайте да се бият за най-добрата оферта. Чрез съревноваване, потребителят винаги печели, в случая това сте Вие. Отстъпките означават по-големи отстъпки. Ако автомобилът е предлаган с отстъпка, физиологично по-лесно ще бъде за продавача да смъкне още от цената. Само насърчете продавача да го направи.Издържайте на тишината. Тишината по време на преговорите може да е неловка, затова е често използван метод при наближаването на края на пазаренето. Опитните търговци се опитват да Ви накарат да приемете предложението, за да избегнат неловка тишина. Усетете момента и просто изчакайте по-доброто предложение. Другата страна също иска сделката да приключи.

Не купувайте от първия ден. Просто си тръгнете, без значение колко добре изглежда предложението. Като откажете първото предложение, затвърждавате позицията си. Сега Вие сте търсеното лице, което да съблазняват с по-добри предложения. Дори незначителния дефект е от значение. Бъдете учтиви, но и придирчиви. Подробно прегледайте автомобила. Доведете със себе си и придирчив приятел. Дори най-малкото одраскване може да бъде довод за отстъпка.Поискайте нещо безплатно. Рано или късно ще се стигне до момент, в който продавачът ще каже, че на него/нея не му е позволено да посочи по-добра цена. Тогава ги помолете за нещо допълнително. Може би ще Ви предложат нови гуми, модни джанти или отстъпка за сервиз. Това също са Ваши средства под друга форма.

9. Тест драйв

Време е за забавната част. Да покараме! Карайте сам или помолете продавача да Ви вози, докато сте на пътническата седалка. Второто е особено добра възможност да прегледате това, което не сте успели, докато карахте.

Най-накрая, задайте си следните въпроси:


Удовлетворен ли сте? Първо, харесва ли Ви? Хубавото чувство беше ли както си го представяхте?  Удобно ли Ви е? Можете ли да намествате седалката или волана  спрямо позицията, която е най-удобна за Вас? Чувството достатъчно ергономично ли е, когато използвате педали или превключвате предавката? Някакви шумове? Чувате ли нещо подозрително от двигателя или цялата система? Съединителят и воланът работят ли правилно? Изпробвайте ги по колкото начина желаете.Управлението в права посока ли е? Автомобилът работи ли нормално или кривва встрани? А какво ще кажете за различните пътища? Карайте както в града, така и по магистралата. Достатъчно мощен ли е? Лесно ли се паркира? А по въпроса със спирачките? Намерете безопасно място и направете внезапно спиране. Това ще Ви послужи като страхотен тест на спирачната система. След това намерете хълм и дръпнете ръчната спирачка.

Автомобилът стои ли на едно място? Чувате ли странни звуци? А по въпроса с окачването? Какво е чувството, когато карате по неравен път или когато правите резки завои?

А пространството? Достатъчно ли е за удобството на пътници, особено при дълги пътувания? Ще се поберат ли обемистите елементи в багажника? Лесно ли ще се монтира детско столче за автомобил, ако имате нужда от такова?

——————

Най-накрая дойде времето за крайното решение. Може би автомобилът е в перфектно състояние, но вече не го искате. От друга страна, откритите малки грешки може да не ви плашат и все още искате автомобилът да е Ваш. Решението винаги зависи от Вас. По-лесно е да решите, обаче, когато знаете какво избирате.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *