
Умората и диетите изтощават организма. И нещо още по-страшно – намаляват способността на мозъка да помни.
Пред „Мирър“ (Mirror.co.uk) изследователи от Университета на Нортъмбрия заявиха, че можем да си спомняме повече, ако пием чай от мента, вместо вода.
Вижте кои са 9-те евтини супер храни, които ще ни помогнат да запомняме повече:
Соево мляко: Соята е богата на изофлавони, които се смятат за натурални растителни естрогени. Те помагат на мозъка да осъществява нови връзки, което подобрява вербалната и невербална памет.
Орехи: Шепа орехи всеки ден подобряват паметта. Те също са богати на антиоксиданти, но имат и витамини и минерали. Отдавна са известни като „храна за мозъка“.
Спанак: „Силите на спанака“ са известни още от анимацията за Попай. Той е пълен с антиоксиданти, които блокират токсините.
Авокадо: Вкусният плод е богат на витамин С и Е, които също помагат на паметта. Имат отношение и към концентрацията. Все пак не трябва да се прекалява с него, защото е с високо съдържание на калории.
Червено вино: Твърде много червено вино може да ви накара да не си спомняте предната вечер. Но в правилно количесто, ефектът е огромен. Виното е източник на ресвератрол, който стимулира растежа на невроните и подобрява производителността в хипокампуса.
Броколи: Богат източник на витамин К, който подобрява функциите на мозъка. Помагат да се забави развитието на Алцхаймер.
Черен шоколад: Най горчивата полезна храна. Съдържа кофеин, който помага за концентрацията, а също така е богат на антиоксиданти, които прочистват организма от свободните радикали.
Морски водорасли: Зелените водорасли са богат източник на мастна киселина DHA, която подобрява паметта и може да помогне за предотвратяване на състояния като болестта на Алцхаймер. Съдържат и фолиева киселина, която помага за правилното функциониране на мозъка особено на жени в менопауза.
Сьомга, скумрия, риба тон: Съдържат огромно количество омега-3 мастни киселини, които са важни за покриване на невроните в мозъка, като така им помагат да функционират правилно.