9 674 563 лв. е бюджетът на община Бобов дол, със 75 хил. лв. субсидират Медицинския център

Вчера на заседание на ОбС – Бобов дол общинските съветници гласуваха увеличение на заплатите на кмета на община Бобов дол Елза Величкова и на кметовете на Големо село и Мламолово Васил Васев и Милчо Михайлов. В останалите 14 села в общината са назначени кметски наместници, чиито заплати се определят от кмета на общината.

От следващия месец кметът на миньорската община Елза Величкова ще получава брутна заплата от 3120 лв., до момента заплатата й е била 2600 лв., тъй като при предишно увеличение на заплатите нейната заплата не беше увеличена.

Кметът на Големо село ще се подписва срещу 1032 лв. брутна заплата, а колегата му в Мламолово ще получава 1120 лв.

По точката от дневния ред “Питане на граждани” кметът на Големо село Васил Васев алармира за безстопанствени коне, които унищожават посевите в землището на селото. Ето какво заяви той:

“Безстопанствени коне денонощно се движат по полето и унищожават десетки декари с посеви. Често предизвикват и катастрофи. Алармирал съм в общината още през 2012 г., но резултат няма. Предлагам да се свика комисия с представители на МВР, БАБХ в Кюстендил, кметовете на селата Големо село, Мало село и Мламолово, и да се вземат крути мерки. Ще чакаме ли да загине човек и тогава да тръгнем да решаваме проблема? Онзи ден пак имаше катастрофа. Пристигна ветеринар, но не можа да установи на кого е конят, защото нямаше чип. Знае се кой е най-големият фермер в района, който отглежда коне. Да се извика и той на събранието. Всички знаят кой е – и полиция, и община, но никой не може да го спре да пуска животните без надзор. Хората от селото започнаха да си заграждат имотите с мрежа, бодлива тел, но не могат да си спасят нивите от конете”, заяви кметът В. Васев.

Беше взето решение да се свика среща с всички институции, свързани с отглеждането на животни и регистрацията им, МВР и общината, за да се реши проблемът. ОбС председателят Елеонора Христова предложи да се извика и предполагаемият собственик на конете Анжело от Дупница.

Общинският съветник от ПП “Зелените” Илиян Илиев зададе въпрос около транспорта в общината: “Защо нямаме връзка с областния град Кюстендил? Само в четвъртък има автобус от Бобов дол до Кюстендил. Нека ръководството на общината да разговаря с превозваческата фирма и да пуснат още автобуси. При мен има питане и какво става с уширението на гробищния парк в село Бабино и за пътя Бабино – Долистово?”, заяви Илиян Илиев.

ОбС гласува вчера и Бюджет 2021 г. на община Бобов дол, който е в размер на 9  674 563 лв. Бюджетът беше приет с гласовете на общинските съветници от БСП, ПП “Зелените” и Местна коалиция “ЗС Ал. Стамболийски”. Тримата общински съветници от ГЕРБ Мая Спасова, Юлиян Божанов и Росица Борисова гласуваха с “въздържал се”.

От бюджета за 2021 г. общината ще субсидира със 75 000 лв. единственото здравно заведение в града – Медицинския център, в което има лаборатория за изследвания. Общинските съветници гласуваха общината да задели и 20 000 лв. и с тях да се изплатят задълженията на МЦ към синдика на бившата общинска болница за наем.

Местните парламентаристи дадоха съгласието си да се обяви за продажба един декар и половина от имота на бившия хлебозавод в града, като задължи кмета на общината до обяви процедура за продажба.

В. Васев

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *