90-г. художничка Елица Тодорова получи Голямата награда на името на Майстора

Кюстендилката Елица Тодорова, която е на 90 години, е тазгодишният носител на Националната награда по живопис на името на Владимир Димитров-Майстора. Традиционно престижното признание се обявява в деня на неговото рождение  – 1 февруари. Името на отличената художничка се произнася с респект, творческата й кариера и житейският й път са част от живата история на изкуството в региона и активна част от настоящето. Плакет на победителката беше връчен от председателя на СБХ Любен Генов.

Сред номинираните от журито автори са Веселин Начев, Димитър Петров, Йордан Кисьов, Румен Жеков и Елица Тодорова. Статуетка на Майстора, изработена от скулптора Кирил Матеев,  връчи на Е. Тодорова кметът на Кюстендил Петър Паунов, както и 5000 лева от община Кюстендил и 2000 лв. от Министерството на културата, връчени й от председателя на комисията по култура в НС Вежди Рашидов и директора на галерията в Кюстендил Валентин Господинов.
„Безкрайно съм изненадана, че на мен се падна честта да получа Голямата награда на името на Майстора, не съм я очаквала. Темата, с която бих искала да свързват изкуството ми, е природата с нейното огромно богатство и разнообразие. Чувствам много голямо желание да благодаря на всички, които са видели в моите работи нещо, което заслужава признание и награда”, заяви след церемонията художничката.
В галерията беше и предишният носител на наградата Захари Каменов. Преди официалната част на програмата бяха поставени цветя пред паметника на художника.
Арт събитието в Кюстендил беше уважено от кмета на община Кюстендил Петър Паунов, областния управител Виктор Янев, председателя на ОбС – Кюстендил Михаела Крумова, зам. кмета Светослав Василев, дарителя историк от Кюстендил Румен Манов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *