HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Битката започна! Родители и бъдещи осмокласници окупираха II ОУ в Благоевград

Родители, кандидат-гимназисти, баби и дядовци се струпаха още в първия ден в училището-гнездо Второ ОУ “Д. Благоев”, където се подават заявления за участие в класирането за прием в профилирани и професионални паралелки след 7-ми клас в Благоевград. Още рано сутринта в школото бяха сформирани 3 комисии, а в 8 часа започна приемът на документите.
“Имаше една майка, която бе тук в 7 часа, помолихме да почака, тъй като тогава отворихме училището, след което обработихме документите. Тъй като някои родители, които мислят, че опашките в първите дни са големи, те най-вероятно ще дойдат в началото на другата седмица”, споделиха учители, които насочваха прииждащите към трите стаи и обособените места за попълване на заявленията.
Сред първите, подали документите, бе отличничката и досегашен знаменосец на Второ ОУ Калина Грънчарова. Като първо и единственно желание бъдещата осмокласничка бе посочила Езиковата гимназия. “Изкарах 5.50 на НВО-то по БЕЛ и 4.76 по математика. Балът ми е 32, 6. Искам да уча в паралелката с френски и английски език” разказа Калина, която има двойно гражданство – българско и канадско, придобито след като 5 години е живяла със семейството в северната държава. И тъй като освен оличничка талантливата състезателка на УСК “Академик”е сред най-добрите тенисисти в страната ни, тя споподели, че ще продължи с активната си спортна дейност, а след участията си в предстоящите турнири ще се отдаде на кратка почивка.
Към ЕГ се е насочила и Весела Нешева от 7-мо СОУ. Момичето, изкарало петици на националните външни оценявания по български и математика, чистосърдечно призна, че иска да усвои отлично английския и немския, за да се реализира след това в чужбина.
Сред бъдещите осмокласници, които подадоха документи, бе и Иван Манчев от СОУ “Св. Паисий Хилендарски” в Кресна, който иска да продължи образованието си в Математическата гимназия. “На НВО-то по математика имам 4.50, а по БЕЛ – 5, 079 искам да уча информационни технологии с анлийски и немски”, разказа седмокласникът, който от следващата учебна година ще живее в Благоевград на квартира, за да не пътува всеки ден до Кресна.
Към 10 часа започнаха да изкарват допълнителни чинове и столове за попълване на заявления, тъй като напливът на родители и кандидат-гимназисти стана по-осезаем. За тези, които се колебаеха към кое училище да се насочат, на първия етаж във Второ ОУ имаше представители на 8 гимназии и СОУ-та в града, осъществяващи прием след седми клас, които информираха заинтересованите за предлаганите специалности.
Някои от учениците и придружаващите ги близки дълго обмисляха подредбата на желанията си по специалности и училища, за да могат да се класират в зависимост от оценките, получени от изпитите.
“Цяла година следя сайтовете на училищата, за да съм в час с предлаганите специалности и профилиращи предмети. Все пак важно е не само детето да влезе някъде, а и да учи това, което е близко до него и му се отдава”, сподели майката на кандидат-гимназиста Васил Вагалински ” Лазарина, и допълни, че са доволни от изкараните от сина й 4.50 по БЕЛ и 4 по математика. Тя призна, че влияе на детето си къде да учи, тъй като седмокласниците не са достатъчно ориентирани и не можели да вземат цялостни решения за бъдещето си. Тя попълни в заявлението 6 желания, включващи паралелки на ПМГ и ПГИ.
Подаването на документи за участие в приема на ученици след 7-и клас е до 21. 06. /вторник/ включително. До 27. 06. ще бъдат обявени списъците с приетите на първо класиране.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *