Пето издание на „На армане с тъпане“ в Разлог

Танцьори от Бургас, Поморие, Севлиево, Мало Конаре, Ивайловград, Стара Загора, София, Дупница, Копривлен, Разлог и още много други изиграха на-хубавите български хора на Петото издание на „На армане с  тъпане“. Надиграването, чийто директор е доц. Георги Гаров, е организирано от Община Разлог и НЧ „15.09.1903-1909“, гр. Разлог. 800 участници от 25 групи изпълниха Централния площад и сърцата на хората, дошли да се насладят на прекрасните народни танци. Всяка група изпълни по регламент по два танца, а музикалният съпровод на групите бе на оркестър „Роял бенд“ и музикантите, предвождани от Емил  Зангов от Разлог.

Надиграването започна с изпълнение на сцена, на която самодейците от Театралния състав към НЧ „15.09.1903-1909“ представиха трапезата след вършитба. Сцената представлява връщане от армане на трудолюбиво семейство. Мъжете разтвоварват диканята, половниците, зеблото откаруците. Жените наливат вода в гюмчето, за да полеят ръцете на съпрузите и децата си, да се измият. След това цялото семейство сяда около софрата, покрита с трапеза-платно за софра, На нея е ястието, приготвено с много любов и каната с мътеница. Стопанинът на къщата-най-възрастният член от семейството, чупи питката и подава късове от нея, като благодари на синове, снахи и деца за положения труд и добрата реколта.

Замисълът на надиграването „На армане с тъпане“ е хората да се потопят в традицията и атмосферата на мегданското хоро.

Доц. Георги Гаров пожела на всички участници да са здрави, да се веселят много в Разлог и догодина отново да се срещнат.

Инж. Венцислав Гърменов зам.-кмет по социалните дейности на Община Разлог връчи на всички групи подаръциот името на общината-чанове, спомен от красивия Разлог.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *