В Благоевградско стана опасно, хвърчат линейки, 700 потърсиха 112 заради жегите

715 пациенти са потърсили спешна помощ в Пиринско само за изминалите 72 часа по време на рекордно високите температури – 38 градуса на открито. На 192 спешни случая е оказана първа помощ на място у дома и при инциденти, 523-ма са обслужени от дежурните екипи в амбулаторните кабинети във филиалите на територията на областта, каза директорът на Спешна помощ в Пиринско д-р Красимир Михайлов.

„За изминалите три дни са настанени по спешност за лечение 88 болни, от тях петима болни са с получен инсулт. Горещините са опасни и за хипертониците, 10 пациенти с рязко повишаване на кръвното налягане са обслужени през уикенда –  заяви  д-р Михайлов и допълни: Горещините въз­дей­с­т­ват и на на­пъл­но здра­ви ли­ца, 5-има с рязко спадане на кръвното налягане и припадък са обслужени от дежурните екипи.
Високите температури, особено над  30 градуса, са опасни и за психическото здраве. Имаме и пет спешни случая с тревожно разстройство. Сухото време прави хората агресивни и  раздразнителни. Недоспиването, което съпътства горещините, допълнително допринася за нервни кризи. В този сезон за­чес­тя­ват и слу­ча­и­те на внезапно главоболие, схващане и бол­ки във вра­та, нев­рал­гии. Най-чес­та­та при­чи­на за та­ки­ва оп­лак­ва­ния е из­пол­з­ва­не­то на кли­ма­тик и бърз пре­ход от сту­де­но към топ­ло, необходимо е за кратко организмът да се климатизира в коридора преди излагане директно на слънчеви лъчи.
През изминалите 2 години непрекъснато се отбелязват рекорди и хората трябва да се научат да се справят с тях, като избягват излагането на слънце в интервала 11.00-17.00 часа, носят светли дрехи от лен и памук, приемат най-често течности и избягват употребата на алкохол”, заключи д-р Михайлов. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *