HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Пчелари в паника! Няма мед в кошерите, питите са празни

„Тази година не съм произвел нито килограм мед от кошерите в ранчото ми в бобовдолското село Коркина”, оплака се екскметът на Дупница д-р Първан Дангов. „Студената зима оказа влияние върху пчелите. Ветровете и дъждовете през пролетта не позволиха на пчелите да събират прашец и питите са почти празни. В други години подарявах мед на приятели, даже и продавах, но тази година няма и за семейството ми”, заяви вчера П. Дангов.

В Коркина Дангов има 12 кошера. За да има богат аромат, преди няколко години той купи фиданки екзотични медоносни дървета и ги засади близо до кошерите.

„Тази година може да се окаже нулева за пчеларите от нашия район. Аз съм пчелар от 44 години, такава пролет не е имало – дъждовна и с много ветрове. Зимата беше много студена. Когато духа вятър, нектарът се втърдява, става като мармалад и пчелите не могат да го взимат. Аз отглеждам 150 кошера, от които при добра година вадя тон и половина мед. Тази година едва ли ще си покрия разходите”, заяви вчера председателят на пчеларско дружество “Рила” о.з. старшина Георги Орлев. „До 24 май по два пъти центрофугирах мед, сега все още не съм. Има малко мед в питите, но той все още не е готов. Така стоят нещата и при колегите пчелари от „Разметаница”, която обхваща Баланово и селата от Бобов дол. Те останаха с 50% по-малко пчелни семейства след пръскане на посевите с препарати. При тях загубите са двойни. Нямат добив на мед, а и останаха без половината пчелни семейства”, допълни Г. Орлев. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *