Сливат Младежки дом, Центърът по изкуствата и ОДК в Благоевград, режат шефски места

Младежкият дом, Центърът по изкуствата и Обединен детски комплекс в Благоевград минават под една „шапка”. Предложение за сливане на трите институции внесе кметът и вчера по спешност комисиите при Общинския съвет се събраха да го обсъдят, за да влезе като извънредна точка в дневния ред на днешната сесия на ОбС – Благоевград.

„Не става дума за съкращения на учители, ръководители на състави и клубове или организатори, запазват се всички действащи в момента форми, в които децата се обучават и развиват дарбите си”, категорична бе зам. кметът по хуманитарните дейности на общината Христина Шопова. Така тя отговори на притесненията на много родители, че съставите, в които са децата им, може да се обединят с други или да бъдат затворени. „Целта е да се създаде единен детски център, като само се съкратят ръководни длъжности и се централизира работата на децата в различните формации и клубове по интереси”, обясни зам. кметът. Ако ОбС приеме идеята, финансирането на новата форма ще е смесено – държавно и общинско, тъй като ОДК е на държавна издръжка, а Младежкият дом и Центърът по изкуствата – на общинска. До момента трите институции се ръководеха от отделни директори – пенсионираната преди дни Мая Дамянкина, Стоян Веселински и художничката-керамик Даниела Механджийска.

В обосновката на предложението си до местния парламент за обединение кметският екип е посочил фрапиращи цифри. От ОДК например са декларирали, че са обучавали 1700 деца годишно, което се равнява на три големи училища. Това навява съмнения за водене на фиктивни ученици, още повече че обучението там е без такси и няма как да се докаже реално присъствие на учениците в клубовете и школите. Затова се предвижда след сливането въвеждане на такси за обучение, които ще са символични, но все пак по тях ще може да се следи колко се посещават отделните форми и какъв е интересът към различните занимания и курсове.

Конкурс за нов директор ще се проведе през лятото и от 1 септември новата структура би следвало да заработи, без преобразуването да се отрази на заниманията и обучението на децата на Благоевград.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *