HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Студентските такси във Великобритания може да скочат двойно

Сега Великобритания е предпочитана заради не толкова високи годишни такси и възможностите за лесно кредитиране, след брекзит е възможно таксите в университетите, които са между 6 до 9 хил. паунда, да се увеличат двойно, предаде БТВ. Това ще стане ясно до две години.

Година по-рано Андрей вече се готви за кандидатстудентските изпити. Младежът иска да учи информационни технологии във Великобритания, но само, ако годишните такси останат същите.

„Ако евентуално поскъпне след промените, които се случват най-вероятно директно ще се пренасоча към Австралия, тъй като цените ще се изравнят”, категоричен е Андрей Стригачев, ученик в 11 клас.

В момент на криза родителите са готови да заложат и на български университет. „Разбира се, ако те превишат нашите финансови планове няма да се отиде да се учи в Англия. Може да остане в България, прекрасно може да се изучи и в България”, заявява Шаке Екмекчиян, майка на кандидат-студент във Великобритания.

Според експертите условията за кандидатстване във Великобритания няма да се променят поне още 2 години. Това са уверили в своя позиция британските висши училища.

„Европейските студенти са ценни като академичен потенциал, освен това, те са много голям процент от великобританските университети. Грубите изчисления показват, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от европейския съюз”, коментира Благовеста Евтимова, консултант за образование в чужбина.

А тези, които вече са приети, запазват статута си и финансирането, което са получили. Въпреки това Виктор Кузманов, който учи в физика в Кеймбридж, се опасява за студентските си стажове в страни от европейския съюз.

„Целият академичен живот на високо ниво, който е свързан с проучвания, академични разработки се влияе от достъпа на информация между различните държави”, посочва той.

Кризата има и положителна страна. В сряда годишната такса на Виктор е била 23 хиляди лева, днес е с 2 хиляди лева по- малко, само заради обезценяването на паунда. Прогнозите на брокерите са, че британската валута може да се срине до историческите 2 лева за паунд.

Брокерът Андрей Георгиев посочва, че през 2008 г. бяха близки нивата спрямо евро и паунд – около 2 лева. В този случай таксата излиза 18 хиляди лева.

Предстои британските университети да подпишат специално споразумение, за да запазят привилегиите на студентите от европейския съюз. Целта – таксите да не скочат двойно.

В конкуренцията за студентите все по-често печелят университетите в Холандия, Дания и Финландия. Таксите са минимални, а учебните програми на световно ниво.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *