HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Проверяват “движението” на пациентите до болниците, дебнат спешните екипи под лупа

Справка от всички спешни центрове в Кюстендилска област за “движението” на пациентите до болниците поиска директорката на областния спешен център д-р Анелия Георгиева.

Проверката е продиктувана от писмо на Министерството на здравеопазването, в което се изисква справка за броя пациенти, хоспитализирани в частни и общински болници след преглед в Спешния център. Тя трябва да потвърди или отхвърли слуховете в Дупница, че голяма част от пациентите, преминали през местния Спешен център, се изпращат на лечение в частната болница. По-тежките случаи и неплатените по клинични пътеки пациенти оставали в общинската болница, в тази посока са упреците, отправяни от жители на общините Сапарева баня и Бобов дол.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с д-р Анелия Георгиева и я попита: “Има ли приоритет частната болница пред общинската при изпращането на спешни пациенти за лечение?”, на което тя отговори: “Рентгенът в общинската болница в Дупница често аварира, а и се намира на неподходящо място, на втория етаж. Често пъти се налага неподвижни пациенти с травми да се носят на ръце, тъй като няма асансьор и поради тази причина някои от пациентите се транспортират до частната болница в Дупница”.

Д-р Аспарух Льондев, шеф на Спешен център – Сапарева баня, беше категоричен: “Винаги питаме пациента къде да го хоспитализираме. Ако ни каже: „Където решите!“, тогава го транспортираме в частната болница в Дупница, защото там ни е по-удобно”, заяви д-р Льондев.

След като софийски лекари от Спешния център разкриха, че няколко доктори получават пари под масата от частни болници, за да изпращат приоритетно пациенти в тях, здравното министерство разпореди мащабна проверка чрез директорите на областните спешни центрове в цяла България.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *