Юлия Ненкова оглави КЗК

Със 137 гласа „за“, един – „против“ и 10 – въздържали се, парламентът избра Юлия Ненкова за председател на КЗК. Кандидатурата й беше предложена от ГЕРБ.

За неин заместник бе одобрен Димитър Кюмюрджиев, номиниран от ПГ на Патриотичния фронт. Той събра 140 гласа в подкрепа, 12 народни представители се въздържаха. И двамата претенденти са юристи.

НС избра и петима членове на регулатора. След вота новият състав положи клетва и подписа клетвени листове.

Кандидатурите за членове на комисията бяха общо девет. След вота в състава й влязоха Анна Янева – номинация на БСП, Георгица Стоянова – на ГЕРБ, Красимир Витанов, предложен от ПГ на Реформаторския блок, Красимир Зафиров – от БДЦ-Народен съюз, и проф. Пламен Киров – кандидатура на ДПС. 
Не получиха нужните гласове Георги Ганев, номиниран от фондацията „Център за либерални стратегии“, предложен от Мартин Димитров.

Извън регулатора останаха също Кирил Дойчинов, предложен от независимия депутат Муса Палев, Николай Илчев – от АБВ, и Стамен Гърбелов – от Светлин Танчев.

Спорна за РБ и ДПС се оказа кандидатурата на Георги Ганев – единствената, дошла от неправителствения сектор. Мартин Димитров – вносител на номинацията, подчерта, че смяната на целия състав на КЗК се е наложил заради липсата на необходимата ефективност и адекватност на сегашния регулатор.

Той изрази обаче притеснение, че част от депутатите няма да застанат зад фигурата на независимия експерт. За да поискаме нов начин на работа на КЗК, трябва да изберем хора, за чийто авторитет няма съмнение, доказали са се пред годините, обясни Димитров.

Опозиция на предложението бяха от ДПС. Четин Казак обясни несъгласието си с кандидатура на НПО с това, че този сектор у нас не може да съществува, без да има източници на финансиране, без да кандидатства по определени програми.

„Затова за мен е трудно да възприема тезата, че някой, понеже е представител на НПО, по дефиниция е независим“, уточни той и добави, че първо трябва да се види кой стои зад тази организация и след това да се прецени доколко е независима, и оттам – предложената от нея кандидатура.

Новоизбраният председател на КЗК Юлия Ненкова ще поиска Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят какво е финансовото състояние на регулатора.

Това ще бъде сред първите неща, които ще направи, стъпвайки на поста, за да види какво наследява, обясни тя пред журналисти в парламента, веднага след като положи клетва пред Народното събрание.

Ще проверя какво е финансовото и друго състояние на КЗК като предизвикам проверка на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция, обяви Ненкова и обеща работата на органа да бъде прозрачна, преписките да се разпределят на ротационен принцип.

Спазвам закона и това е мой приоритет, ще има дисциплина, ред и законност, категорична е председателят на институцията.

Във връзка със ситуацията на пазара на горивата у нас, Юлия Ненкова предположи, че вероятно става въпрос за картел, но поиска време да се запознае със ситуацията.

Тя не вижда конфликт на интереси заради избора й за председател на КЗК, защото е майка на народния представител от ГЕРБ Александър Ненков. Няма законова пречка, ние не сме в йерархична зависимост, обясни Ненкова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *