HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевградски анестезиолог на съд за смърт на млада жена, оставила три деца сираци

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р С. Караджов за престъпление по чл. 123, ал. 1 пр. 2 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Караджов (на 51 годиние дипломиран специалист по анестезиология и реанимация, работил на трудов договор в МБАЛ –Благоевград АД от юли 2010 г.

На 03.08.2010 г. докторът бил уведомен за предстояща операция на пациентката Н. Т. (на 30 години), майка на три деца, на която била поставена диагноза „извънматочна бременност – неразстроена/“. Караджов провел преданестезиологична консултация, включваща клиничен преглед, попълване на документи, изискал необходимите лабораторни изследвания, ЕКГ и консултация с кардиолог. Оценил пациентката като с нисък анестезиологичен риск.

В 12:30 ч. пациентката била поставена на операционната маса, след което били извършени подготвителни дейности за хирургическата намеса. Лекарският екип бил готов да започне интервенцията, като доктор Караджов и медицинската сестра поетапно осъществили въвеждане в анестезия. Обвиняемият интубирал пациентката, обаче тръбата попаднала не в трахеята, а в хранопровода. След като преценил, че е извършил всички необходими действия, той съобщил на екипа, че жената е готова за опериране.

Вследствие на незапочнатото командно дишане по време на операцията пулсът на пациентката започнал драстично да пада, а устата й посиняла поради липса на кислород. Доктор Караджов предприел ръчно обдишване, като на пострадалата била сложена допълнителна доза атропин и адреналин. В реанимирането на жената се включил и опериращият лекар, започнал да прави сърдечен масаж. По спешност бил извикан и друг анестезиолог при МБАЛ – Благоевград, който обърнал внимание на посинелите ръце и уста на пациентката. След като преслушал болната, установил, че тя не диша и веднага я интубирал като извадил тръбата за обдишване и поставил нова в трахеята. Въпреки продължилите реанимационни мероприятия в 14 ч. лекарите констатирали смъртта на пациентката.

Според експертите, смъртта на Н. Т. се дължи на възникналото шоково състояние на организма, последвано от мозъчна смърт.Заключенията на извършените съдебно-медицински експертизи сочат за причинно-следствената връзка между действията на обвиняемия Караджов и фаталния за пациентката изход. До него се стигнало поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – медицинска професия. Обвиняемият интубирал болната в хранопровода, не е извършвал пряк и непрекъснат клиничен контрол, не е осъществил правилно проследяване на жизнените показатели на пациентката и не се уверил в нейната дихателна функция. Предприетите от него реанимационни мерки са се изразили в сърдечен масаж и ръчно обдишване вместо незабавното реинтубиране. Причини за престъплението са погрешна преценка на ситуацията от професионална гледна точка и пренебрегване на основните изисквания за добра лекарска практика.

Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия доктор за причинена смърт на пациентка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *