HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СКАНДАЛ ЗА ДЪРЖАВНИ ПАРИ! Кметът Камбитов отряза субсидията за читалище „Виртуален свят”

Разпределението на 346 920 лв. държавна субсидия за читалищата в община Благоевград доведе до разправии, скандали и напрежение между председателите им. На заседание вчера на комисията, създадена още в началото на годината със заповед на кмета Ат. Камбитов, бизнесменът Емил Радев се опита да бойкотира работата, като обяви сбирката за незаконна. Е. Радев е председател на регистрираното през 2004 г. читалище „Виртуален свят”, адресът му е на ул. „Свобода” 1 – същият, на който се помещаваше кабелната му телевизия „Пирин СОТ”.

Над 10 години „Виртуален свят” получава държавна субсидия за 2 работни места, всяко с около 7000 лв. годишно финансиране. През април със заповед на кмета Атанас Камбитов „Виртуален свят” е лишено от субсидиите с мотив „нарушения на бюджетната дисциплина”. Това станало след внезапна проверка на адреса на регистрацията, при която проверяващите установили с протокол, че няма такава структура.

Е. Радев протестира до всички инстанции срещу кметското разпореждане, като твърдеше, че вчерашното заседание на комисията е незаконно, и искаше да се изпълнят решенията за разпределяне на средствата, взети на първата среща през януари, въпреки че не присъствал на нея. Въз основа на тези решения и на приетите в края на март критерии за разпределение на парите „Виртуален свят” трябвало да получи 65 000 лв. субсидия, които биха увеличили щатовете от 2 на 5.

До миналата година Министерство на културата отпускаше за всяко читалище субсидирани бройки – работни места, които се определяха въз основа на активността и дейността му. По тази причина първата година на учредяването си читалищата нямат право на бройка заради липсата на дейност и на практика от втората година могат да кандидатстват за държавно финансиране. До 2015 г. включително Министерство на културата превежда на благоевградските читалища общо субсидии за 52 щата, 3 от които са за Регионалните експертно-консултантски информационни центрове (РЕКИЦ), 36 на читалище „Вапцаров“, 2 на читалище „Виртуален свят“ и останалите са за читалищата в селата и кварталите, които негласно са под шапката на „Вапцаров“, с изключение на учреденото миналата година в с. Мощанец.

В община Благоевград читалищата за 2016 г. са 10 заедно с учреденото наскоро читалище в село Изгрев. 346 920 лв. е държавната субсидия за годината за всички 9 читалища с право на финансиране. За разпределение на средствата още през януари със заповед на кмета Ат. Камбитов е сформирана комисия, в която по закон трябва да се включат председателите на читалищата и представител на общината.

„За първото събрание не бях разбрал и не съм присъствал, но на него са гласувани правила за разпределяне на субсидиите“, разказа предисторията за нападателното си поведение вчера към болшинството от присъстващите на срещата Емил Радев. Комисията определила и критериите за разпределение на парите на второто си заседание на 28 март по предложения, дадени от участниците в срещата. Протоколът от заседанието бил даден 5 дни по-късно за подпис на всички председатели на читалищата, но го парафирали само представителите на общината, „Виртуален свят“ и с. Мощанец.

„Проблемът бе, че въпреки че правилата и критериите бяха изработени въз основа предложенията на другите участници в заседанията, те бяха в техен ущърб“, разясни Емил Радев. „Така на нас и на читалището в с. Мощанец субсидията се увеличаваше, а тази на читалище „Н. Вапцаров“ при около 300 000 лв. за миналата година пада на около 120 000 лв.“, допълни бизнесменът.

Председателят на читалище „Вапцаров“ Васил Новоселски поискал решенията от предишните заседания да се обявят за нелегитимни, тъй като в разрез със законовите изисквания общината имала трима представители в комисията, а не един. Новият състав на комисията вчера бе гласуван и приет от 6-има от присъстващите на срещата въпреки протестите на Радев, който декларира, че срокът за обжалване на решения е 7 дни и те отдавна са изтекли.

Не бе приета новата точкова система, предложена от председателя на читалището в с. Мощанец, но се одобри в комисията за разпределение на бюджета да участват само читалища с одобрени субсидии, които автоматично изключиха Мощанец от списъка, тъй като миналата година то бе ново и без финансиране.

„Ще сезирам съда и ще искам да се обяви за нищожна заповедта за разпределение на средствата, с която от април читалище „Виртуален свят“ е лишено от субсидии“, категоричен бе Емил Радев. Той отрече, че кабелната му телевизия „Пирин СОТ“ от 2004 г. е маскирана като читалище „Виртуален свят“, а абонатите са членовете му, и заяви, че е дарил кабеларката на читалището още преди 12 г. и фактически част от членската маса се възползва от възможността да получава тази екстра срещу таксата за член на „Виртуален свят”.

Представители на читалище „Вапцаров“ се възмутиха открито от невъздържаното и демонстративно провокативно поведение на Радев спрямо тях и болшинството от присъстващите, като коментираха, че мисията на читалището не е да се ползват средствата за дейност за стопански цели.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *