Необразованият човек е сляп за нередностите, които се случват в държавата ни – за измамите и контрабандата!

„Образованието придава на човека достойнство, че дори и робът започва да съзнава, че не е роден за робство“ – споделя френският просвещенски мислител Дени Дидро.

Знанието и способността да отстояваме себе си като свободни личности са единствените неща, които ни различават от останалата материя. Човек е истински жив, когато умее да защитава позицията си в дадено общество, а това е възможно само когато е образован и начетен.

В днешно време почти всичко, което ни заобикаля, е измама: сутрешният вестник, закупен от кварталния павилион; медиите; всички обещания, които чуваме ден след ден от политици, по-висшестоящи в обществената йерархия и дори от собствените си роднини, че някой ден положението в нашата родина може да се промени към по-добро. Постоянно слушаме как новото поколение е бъдещето на България, че ако нещо може да се промени, то е в нашите ръце.

Аз искам да живея и уча в България, това е моята родна страна. Тук е въздухът, който искам да усещам всеки ден – ароматът на прекрасната природа; да виждам величествените ни планини и необятното синьо море; да говоря своя език, да знам и да се гордея с историята на този крайно измъчен, но борещ се за свободата си народ – българския. Тук е нацията, която не се е пречупила от две робства; хората, които не са предали родината си, а са се борели за нея. Пожертвали са най-ценното, а именно живота си, за своя народ, за езика, културата и духовните ценности.

Но всички борещи се са били образовани, тъй като неукият човек е неспособен да разграничи свобода от робство, свое от чуждо и достойнство  от срам. Необразованият човек е сляп за нередностите, които се случват в държавата ни, за измамите и контрабандата. Знанието е честният и достоен път към победата и личното удовлетворение. Всички ние трябва да осъзнаем, че нашата родина може да има също толкова славно бъдеще, колкото и минало. Да разберем, че границите на България пак могат да достигнат до три морета, както при Симеон Велики, защото велико е не времето на събитията в България – вечен е народът, непрекланящ глава пред злото и тежките дни. Не трябва да се срамуваме от родината си, от езика и историята на България, защото те са това, което ни отличава от останалите народи. Това, че отечеството ни е управлявано от безчестни управници, без скрупули и морал, не значи, че ние сме безсилни, слаби или повалени. Защото все повече доказваме, че сме мислещи и упорити личности.

Още през Златния век на България княз Симеон се стреми да създаде законова държава за образовани хора. И открива възможности за образоване на децата не само на болярите си. Той е дълбоко убеден, че знаещият е и можещ. Вече не е необходимо следването на турски и гръцки образци, както е през Възраждането, а ерата на килийното училище отдавна е отживяла времето си. И макар че повечето училища днес не са достатъчно модерни, важното е, че се търсят пътища за подобряване на условията в тях. Важно е, че младите хора се запознаваме със законите на страната и бихме желали всички да ги следват.  

В далечното минало българите, както и днес, се примиряват с убеждението, че покорството е единственият изход. Именно заради това Паисий Хилендарски създава „История славянобългарска“ през далечното начало на Българското възраждане, в която пише: „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са вземали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани, и първите славянски светци са просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.”

Призивът за родова идентичност в едно време на беззаконие и подчиненост на по-силния не е остарял. И днес не са редки случаите, когато се оставяме в ръцете на измамници, възползващи се от нас като хищници, дебнещи търпеливо поредната си плячка, а ние, наивниците, подлъгани от техните примамливи обещания, се втурваме, без да се замислим, както нощната пеперуда е привлечена от съблазнителните пламъци на огъня. Образованият човек би задал множество въпроси, би потърсил всеки възможен изход и пролука и най-вече би сторил всичко в името на каузата да помогне за изграждането на едно по-добро бъдеще за България.

Днес изучаването на чуждите езици ни дава по-широк хоризонт и възможност да съпоставим постиженията си с нашите връстници на Запад. Хубаво е, че можем да се запознаваме в оригинал с думите и каузите на хората, които търсят нови пътища за просперитет. Защото така се убеждаваме, че образованият човек следва законите с пълното съзнание за необходимостта от тяхното прилагане равноправно от всички. И ако е необходима борба, то тя трябва да бъде насочена не към заобикалянето им, а към спазването им – независимо от мястото, което заемат отделните членове на общността и техните наследници.

Промяната през 1989 година, която е подготвена от по-възрастните сега наши предци, е част от стремежа на човека да бъде свободен и независим от управляващите. Само че днес разочарованието е факт. Защото между теорията и практиката има огромно разминаване. Може стачките обикновено да не довеждат до кардинална промяна, но са показателни за недоволството на събудилото се вече гражданско общество. И от нас, младите хора на страната, също ще зависи дали ще настъпят истински промени.

Обединен и осъзнаващ ясно целите си, българският народ би могъл да е непобедим. Не трябва да забравяме, че нашите прадеди и славни герои са дали всичко, което имат, за да можем ние да бъдем свободни. Българите можем да поемем нещата в свои ръце, заменяйки сегашните управляващи, заслепени от изкушението за власт и пари, с образовани, мислещи и достойни хора. 

Както е казал Васил Левски: „Не се подлъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате“. Всичко зависи от задружните усилия на народа ни: „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи.“

Както е написал банкерът икономист Атанас Буров: „Българите бяха оня народ, който покрай викингите допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянски племена в един народ, в който българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена“.

До ден-днешен българите се славят с високо образование; покоряват множество върхове в световен мащаб, тъй като пред образования човек няма затворени врати. Той не чака някого да му предостави ключ за тях, а го изработва със собствените си усилия и с огромно желание. Печеленето и участието в европейски проекти, в международни състезания, викторини, олимпиади и други изяви са повече от очевидни. И това е само една малка част от отдавна пробудилото се гражданско съзнание на младите хора.

В бъдеще аз вярвам, че моята родина ще просперира и ще бъде толкова славна и могъща, както в миналото. Вярвам, че историята не е единствената морална основа, останала и до днес в България. Знам, че аз искам да отгледам своите деца тук. Защото това е моето отечество. И управниците му, незаслужили властта си, не биха могли да променят желанието ми да се събуждам всяка сутрин с гордостта, че съм българка. И колкото повече се образовам, толкова повече съзнавам колко обичам и искам да прославя родината си.

Образованието ще ни освободи нас, младите хора, от оковите на робството в днешно време. Ще ни накара да прогледнем и незнаещият да отвори очите си за истината; да намери верния път към успеха и към по-доброто бъдеще на България.

Така и гражданското общество ще намери здрава основа за развитие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *