Фенове и ветерани на орлетата се поклониха на големия Ицо Бараката и призоваха: Прекръстете стадион „Христо Ботев“ на „Христо Христов“

Фенове и ветерани на орлетата се поклониха на големия Христо Христов-Бараката в деня, в който се навършиха 10 г. от неговата кончина. Церемонията се състоя на стадион „Христо Ботев“, а присъстващите призоваха отговорните фактори домът на „Пирин“ да бъде кръстен на името на легендарния вратар. Знаме с лика на емблематичния страж, рождената му дата и знака за безкрайност, както и купи от детските турнири, провеждани в негова памет, бяха изложени от инициаторите на проявата зад една от вратите.
На поклонението освен представители на двата фенклуба дойдоха популярни бивши футболисти, приятели и деятели. Глави сведоха Йордан Самоковлийски, Димитър Стобски, Боян Манов, четвъртият в света от САЩ-94 Петър Михтарски, Кирил Стойков-Зози, управителят на общинския клуб Венко Попов, шефът на звено „Спортни имоти“ Валери Миков.
Сменникът на Бараката в историческия сезон 1972/73 г., когато „Пирин“ влезе за първи път в „А“ група – Боян Манов, върна лентата назад във времето с прочувствен разказ за великия си колега. “Христо беше уникален вратар и добър човек. Смея да твърдя, че се нарежда сред най-добрите на своя пост у нас за всички времена. Природата му беше дала качества, които допълваше с много работа. Беше прагматичен и точен на терена, господар в малкото и голямото наказателно поле, един от защитниците. Няма да забравя пътуването за приятелски мач в Италия, с което ни наградиха за влизането в елита. Ицо се хвърляше като пантера на вратата и местната публика го изпрати с възгласи „Ла гранде портиер“, спомни си Б. Манов.
Почитателите и приятелите на Ицо Бараката припомниха също най-големите успехи в кариерата му под култовото мото „От Бараково до Уембли“: 19 сезона в тима на орлетата с 537 мача във всички турнири, от които 225 в „А“ група, с 15 спасени дузпи, финалист за купата на Съветската армия, първият футболист на „Пирин“ в националния отбор, за който има 12 срещи, заключил мрежата си за гения Марадона, пазил на стадион „Уембли“ срещу Англия, водена от Кевин Кийгън, носител на званието майстор на спорта, обявен посмъртно за почетен гражданин на Благоевград.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *