Кметът на Благоевград решава проблема с безплатното паркиране на лекарите, няма да плащат „синя зона“

Бариерата с цялото съоръжение на входа на болницата в Благоевград да се прехвърли за стопанисване от медиците, ще поиска от общинските съветници на Благоевград кметът Атанас Камбитов. От началото на април т.г. районът е част от „синята зона” на Благоевград и по решение на общинските съветници се стопанисва от общинска фирма „Паркинги и гаражи“.

Бариерата и съоръжението на входа на МБАЛ бяха монтирани, след като няколко години поред болничните шефове настояваха общината да въведе входен режим, за да се ограничи ползването на района от гражданите като безплатен паркинг. Опитите да го направи самата болница се оказаха неуспешни. 40 000 лв. струваше на данъкоплатците на областния център на Пиринско екстрата, изискана от болничното ръководство, отделно 5-има души бяха назначени да обслужват съоръжението с бариера.

Дни след старта му обаче към общината започнаха да валят жалби от медиците. Исканията им бяха за отпускане на още безплатни паркоместа над отпуснатите от общината 140 за дежурните екипи и лекарите от всички 25 отделения, кожния, психодиспансера и администрацията на Спешен център. Линейките не плащат вход, както и полицейските и пожарните коли. В няколко подписки медиците и обслужващият болничен персонал настояваха да не се таксуват и такситата, част от които ползват при влизане след бариерата, но от „Паркинги и гаражи“ бяха категорични, че това няма как да стане, тъй като вдигането на бариерата с магнитната карта веднага отчита в НАП през касовия апарат престой, който трябва да се заплати, а минималната такса е 50 стотинки за 30 минути.

Предупрежденията на шефа на общинското дружество Васил Атанасов, че пропускането на такситата ще доведе до хаос и затруднения за болницата, не бяха явно отчетени, защото жалбите продължават вече четвърти месец, няколко пъти медиците пък излизат на протест пред бариерата.

В „синя зона” право на безплатно паркиране по наредба имат единствено живеещите на съответната улица, при това те имат право на пропуски само за един автомобил на жилище. Екстрата да паркират безплатно в зоната, в която работят, общината е предоставила само на медиците, на такъв бонус не се радват нито учителите, нито актьорите, нито служителите на държавната и общинска администрации. Над 200 души са работещите в общината например, а пропуските са само 20, Инспекцията по труда има 11 служебни коли и само 2 пропуска. Банки, частни и държавни фирми също са с ограничени места за паркиране в „синя зона”, всички си пращат по 144 лв. абонамент за служебен пропуск, съобщи преди време шефът на „Паркинги и гаражи“ В. Атанасов.

„За да не се стига до ексцесии, не виждам друг начин да се реши възникналият казус, освен да поискам от ОбС да предоставим системата за стопанисване от болничното ръководство, общината също има собственост в зоната и можем да го направим, като извадим района от „синята зона“, мотивира градоначалникът Ат. Камбитов намерението си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *