HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ДОБРАТА НОВИНА! Ели, която 6 г. живя без черва, изписана след успешна трансплантация

Елена Димитрова, момичето, което е единственият случай в света на млада жена, живяла 6 години без черва, е изписано от болница след успешна трансплантация във Великобритания. Тя ще остане още няколко месеца под наблюдение там, но се надяваме, че най-трудното е зад гърба й, каза д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, цитиран от “24часа”.

Европейската конференция по трансплантации събра в Правец елита на специалността. 

Хубавата новина беше съобщена на започналата в Правец Втора европейска конференция по трансплантации и физическа активност, която събра у нас елитни хирурзи и трансплантолози от континента, български специалисти и координатори по донорство от 30-те центъра в страната ни, лицензирани в тази дейност. 

Ели страда от рядката фамилна аденоматозна полипоза. Оперирана е 9 пъти придш трансплантацията и в крайна сметка от години живееше без черва – организмът й се подхранваше чрез венозни вливания. Единственото спасение беше да получи здрави черва, но заради поредица от неблагополучия, лоши стечения на обстоятелства и нормативни пречки спасителната терапия се отлагаше от години. С личното съдействие и усилията на д-р Симеонова процедурата се ускори и Ели замина за трансплантация в специализираната клиника в Кеймбридж. 

На 28 май е оперирана и след малко повече от месец вече е изписана, но до пълно възстановяване ще остане близо до наблюдаващия я екип там.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *