Църквата отбелязва нов празник

Нов празник вписва в църковния си календар Българската православна църква – Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на всички български светии.

Патриарх Неофит ще посети Силистра – епархийският център на Доростолска епархия, за да оглави празненствата по този повод, съобщиха от БПЦ. На 10 юли от 9,00 ч. той ще отслужи светата Литургия в Катедралния храм на града „Св. св. ап. Петър и Павел“ в съслужение с митрополити от Св. Синод на БПЦ, представители на сестрите поместни православни църкви и епископи и свещенослужители на БПЦ. Това е първото посещение на предстоятеля на БПЦ в качеството му на патриарх в Доростолска епархия.

Според традицията патриарх Неофит ще бъде официално посрещнат от Доростолски митрополит Амвросий и духовенство на границата на епархията на 9 юли. Програмата предвижда на 11 юли Негово Светейшество да се срещне с кмета на Силистра. На площада на града патриарх Неофит ще бъде приветстван с „Добре дошъл” от гражданите на Силистра начело с областното и общинското ръководство. Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи формирана около 390 г. Нейният епархийски център е дн. Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър.

През 1871 г. епархията е обединена с Червенска (днес Русенска). На петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 г., епархията е канонично възстановена. Неин митрополит става Доростолски митрополит Иларион. След разделянето на епархията дотогавашният Доростоло-Червенски митрополит Неофит – сега Български патриарх, остава само Русенски митрополит. Доростолска епархия е основана върху кръвта и мъченическата смърт на древните светци-мъченици, пожертвали живота си за христовата вяра през първите четири века сл. Хр., когато се е утвърждавало християнството в земите между Дунав и Стара Планина. Между тях са: св. Дасий Доростолски, св. Емилиан Доростолски, св. Квинтилиан Доростолски, св. Дадас Доростолски, св. Пасикрат Доростолски, св. Виталиан Доростолски, св. Валентиниан Доростолски, св. Юлий Доростолски, св. Никандър Доростолски, св. Марциан Доростолски, св. Максим Доростолски, св. Исихий Доростолски, св. Калиник Доростолски, св. Кирил Доростолски. За живота и мъченическата им смърт се знае малко.

Днес в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” в Силистра се съхраняват мощите на св. Дасий Доростолски, които бяха дарени от папа Йоан Павел II по време на посещението му в България през 2001.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *