95-г. Ст. Янчев, последният жив ветеран от Симитлийско, посрещна скъпи гости за Деня на победата

Последният жив ветеран в община Симитли, 95-годишният дядо Стоил Янчев от Сушица, посрещна скъпи гости. Любознателни деца от гимназията в Симитли, педагози, учители по история, хора от екипа на кмета на общината Апостол Апостолов му бяха на гости в Деня на победата. Заместник-кметът Евгения Георгиева му връчи почетния знак на общината, занесоха му топла баница и сокче.

„Гледахте ли сутринта парада?“, с тези думи ги посрещнал дядо Стоил. За него военното дело, войната са белегът в живота му. Вече е на 95 години. И много се радва, че младите искат да чуят нещо и от първоизточник. При него бяха гимназисти, които учат СИП история, и госпожата им по история Галя Благоева, която е с руски корени. Дядо Стоил ги разходи с разказите си по цялата политическа карта на България, на Балканите, на Европа. Разказа и за живота си. Намигна на децата и си призна пред тях, че не бил много силен ученик. Заръча им да пазят доброто и добрия тон. Убеди ги да повярват колко страшно нещо е войната, мизерията, студът, пушките и куршумите…

Дядо Стоил живее в родното си село Сушица заедно със сина си и снахата, които му помагат. Паднал наскоро и му е трудно да се придвижва. Иначе с интерес следи новините и международната политика.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *