HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Пет имена празнуват днес! Вижте какво задължително да направите, за да сте здрави

На 26 юли почитаме паметта на Св. свщмчк Ермолай и другарите му, както и Св. прпмчца Параскева. Св. свещеномъченик Ермолай бил свещеник. Той ревностно служил на Бога и пазил Христовата вяра. Не позволявал на хората около него да почитат фалшивите идоли и да им правят жертвоприношения. За тази негова преданост бил преследван от езичниците и посечен, заедно Ермип и Ермократ.В същия този храм, в който Св. Ермолай служил били изгорени живи 20 000 вярващи. Тяхната памет почитаме на 28 декември. Свещеникът Ермолай бил духовник и на известния лечител Св. Пантелеймон, чиято памет  почитаме на 27 юли, съобщав “За жената”.

Св. Пантелеймон учил медицина при известен в миналото лекар Ефросин. Бил невероятно талантлив лечител. Като християнин бил преследван от император Максимиян и посечен през 305 г. Чудото  се случило по време на екзекуцията. Вместо кръв потекло мляко.

Не забравяйте днес да отидете на църква и да се помолите на Св. Пантелеймон за здраве. Той помага на болните хора да оздравеят, а на лекарите – да назначават най-доброто лечение за техните пациенти.

Св. Параскева Римлянка била млада и красива девойка, родена в петък. Затова нейните родители й дали това име – на гръцки „параскеви“ означава петък.

Младата Параскева приела християнството и станала монахиня в Рим, затова остава известна в историята на християнството като Параскева Римлянка. Монахинята Параскева станала жертва на преследване от езичниците и била подложена на много жестоки изтезания. Св. Параскева Римлянка била хвърлена в котел с катран, но Господ я запазил жива и невредима. Последвали и други мъчения. Накрая била осъдена на смърт чрез посичане с меч.

Чудесата, на които хората станали свидетели, докато протичали мъченията на Св. Параскева Римлянка и нейното чудотворно оцеляване, ги вдъхновили да приемат християнството.

Днес, както на 14 октомври, имен ден празнуват: Параскева, Параскев, Парашкева, Парашкев, Паша.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *