При простуда и отпадналост – чай от борови иглички

Боровите иглички едва ли са пръв избор при подбора на чай. Това е съвсем неоправдано – щедро отделяйки 4-5 пъти повече витамин С, от колкото се съдържа в един лимон, този чай притежава силни имуностимулиращи свойства и укрепва организма.
В добре приготвения чай се намират и значителни количества мастно-разтворим витамин А. Чаят оказва положително влияние при сезонни заболявания на горните дихателни пътища. Подпомага отделянето на назалния секрет и го разрежда, улеснявайки дишането през носа, както и отхрачването в случай на кашлица.
Високата конценрация на витамин А подпомага силно процесите на хемопоеза и по-специално на еритро- и левкопоеза: производството на кръвните компоненти еритроцити и лимфоцити. Еритроцитите или червени кръвни клетки са тези, които извършват газообмена на кислород и въглероден диоксид в белите дробове и тъканите. Лимфоцитите са основните клетки на имунната система – защитниците на организма. Приемайки големи количества от витамин А, хемопоетичната система е способна да произвежда тези жизнено важни клетки по-бързо и по-ефикасно, което е от полза за отслабения от простудата организъм.
Освен витаминовото си съдържание, игличките отделят и много от мощните си антиоксиданти. Това са съединения, които активно неутрализират свободно-радикалови съединения – атоми, молекули или йони съдържащи един или повече несдвоени (свободни) електрони в структурата си. Без значение дали са отпаден продукт на метаболизма или токсини, попаднали в тялото, радикалите могат да започнат химично взаимодействие с почти всички съединеия, с които влязат в контакт и да ги изменят – това води до увреждане на тъкани и органи и до тяхното по-бързо стареене.
Внимание: съществуват някои видове бор, чиито иглички могат да отделят токсини при варене. Съветва се събирането само на иглички от Бял бор или закупуването им от специализирани магазини. Също така, чаят не бива да престоява дълго време – трябва да се пие само прясно сварен.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *