Следят ни онлайн и през батерията на телефона

Европейски изследователи откриха възможност за проследяване на онлайн активността на потребителите чрез информация за… батерията на устройството. Уеб сайтове и приложения могат да ползват информация за батерията посредством интерфейса за програмиране Battery Status API. Учените са тествали успешно подобна технология за проследяване в среда Linux и Firefox, става ясно от публикувания доклад на институтите Inria (Франция) и Leuven (Белгия).

Battery Status API е елемент на езика HTML5, който позволява получаване на информация за нивото на заряд на батерията и нейния текущ капацитет с цел привеждане на интернет потребителя към олекотена версия на уеб сайта. Така например, когато при уеб сърфиране зарядът на батерията падне до 5%, сайтът изключва част от своите ресурси, за да намали скоростта на разреждане на батерията, пише technews.bg. Battery Status API обаче е разработен така, че да не иска съгласие от потребителя за подобни ограничения.

Три популярни браузъра – Firefox, Chrome и Opera – поддържат Battery Status API, въпреки че още преди няколко години, при създаване на HTML5, разработчиците на Mozilla и Tor Browser предупредиха за възможни проблеми със сигурността при внедряване на този API. Проблемът идва от това, че Battery Status API позволява на сайтовете дистанционно да научават работния капацитет на батерията, който намалява в процеса на експлоатация при всички устройства. По такъв начин състоянието на батерията може да послужи като идентификатор за конкретно устройство или потребител.

Разбира се, проследяването на подобен идентификатор не може да се извършва постоянно, тъй като след определено време батерията на устройството отново се променя. Така че, методът за проследяване има сериозно времево ограничение. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *