Мързелът е признак за интелигентност

По-умните хора прекарват повече време в мързелуване. Това показват данни на ново проучване на екип от Университета Флорида Гълф Коуст в САЩ, цитирано от в. „Индипендънт“. 

Откритията на учените подкрепят теорията, че хората с по-високо IQ се отегчават по-трудно, прекарвайки повече време в размишляване. 

Изводите са направени на базата на данни от група студенти, които са били помолени да направят прост тест, в който трябва да посочат до колко са съгласни с дадени твърдения като например „Наистина се наслаждавам на задача, която изисква намиране на ново решени на проблем“ или „Аз мисля усилено, само когато трябва“. 

След това екипът на водещия изследовател Тод Макелрой е извлякъл 30 души, определени като мислители и 30, които не са. В рамките на седем дни участниците в двете нови групи е трябвало да носят специални електронни гривни, които да проследяват движението на доброволците. 

Резултатите са показали, че мислителите са значително по-малко активни в сравнение с другите участници. Въпреки това по време на почивните дни не е била наблюдавана значителна разлика в резултатите и на двете групи. 

Според изследователите резултатите биха могли да подкрепят идеята, че хората, които не са определени като мислители, се отегчават по-лесно и по тази причина е необходимо да запълват времето си с физическа активност. 

Макелрой обаче предупреждава, че по-мързеливите хора могат да усетят негативните последствия от заседналия начин на живот. 

„Важен фактор, който може да помогне на по-вглъбените хора да се справят със своите ниски средни нива на движение е осъзнаването… на тенденцията да бъдат по-малко активни“, посочи изследователят. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *