Боровинков кекс

Необходими продукти:

1 ч. ч. плюс 2 с. л. брашно

1 ч. л. бакпулвер

½ ч. л. сода за хляб

¾ ч. л. фина морска сол

½ ч. л. ябълков оцет

5 с. л. прясно мляко (3+2 по отделно)

½ ч. ч. меласа

2 яйца

3 с. л. масло, леко разтопено

1 ½ ч. ч. замразени боровинки (може и сурови)

¼ ч. ч. захар (по желание)

1 с. л. брашно

пудра захар

бита сметана

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 С и намажете с мазнина дъното на кръгла тавичка с диаметър 22 см. В дълбока купа пресейте брашното, бакпулвера, содата за хляб и солта. В малка купа смесете оцета и 3 с. л. мляко, а в трети съд разбъркайте 2 с. л. мляко с меласата и яйцата. Смесете съдържанието на двете купи с мокрите съставки и ги прибавете към сухите колкото да се смесят. Добавете маслото, след това оваляйте боровинките със захарта (по желание) и малко брашно в отделна купичка и след това ги добавете към тестото. Изсипете тестото в кръглата тавичка и печете 25-30 минути. Проверете с клечка за зъби (трябва да излиза чиста). Ако отгоре е кекса е запечен, а отвътре още суров, покрийте с фолио, за да не прегори. Когато е готов, оставете кекса да се охлади и след това го наръсете с пудра захар и бита сметана (по желание)

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *