969 диви свине са паднали на мушката на кюстендилските ловци, първенец с 67 отстрела е дружинката в Бобешино

Секретарят на Ловно-рибарското дружество в Кюстендил Венко Калинчев е доволен от 2020 година и отчита, че е имало богат отстрел на дива свиня. 969 е общата цифра за миналата година, а първенец е дружинката в Бобешино с 67 отстрела.
По-слабо са се представили ловците в Долна Гращица, където няма типични местообитания, в Жиленци, където въпреки наличието на местообитания на дива свиня също са със слаб отстрел – два броя. „Явно дружинката има пропуски”, обясни Венко Калинчев.
От изследваните проби на дива свиня в благоевградска лаборатория не са били установени заболели животни от африканска чума по свинете, регистрирани са били 6 броя с трихинелоза.
Тече организация по лова на чакали в три определени дни – 23 януари, 6 и 20 февруари, ловът е в извънгорския фонд и ще се съблюдва от горски инспектори. Лов на чакали ще има в дружинките на Раждавица, Драговищица, Шишковци, Коняво, Таваличево.
„От 1 февруари до 30 март трябва да се проведат отчетните събрания в дружинките, изборно ще е събранието в село Политинци, там ще избират нов председател на дружинката, тъй като досегашният Сашо Иванчев почина. Общо през 2020 година в ловната организация са починали 20 човека”, констатира Венко Калинчев
2-ма са санкционираните ловци, а тяхното наказание е лишаване от право на лов за 3 години, но те обжалват.
„Похвално за нашите ловци е, че от години нямаме случай или инцидент, при който да имаме наранявания или смърт. Сдружението ни е на първо място по успешен лов на дива свиня”, обобщи Венко Калинчев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *