Вижте подробности за верижния сблъсък на проблемната „връзка“ с АМ „Струма“

24-годишната Елена Младенова от Рилци е с мозъчно сътресение след верижен сблъсък на три леки автомобила и микробус с 19 пътници. Пътният инцидент стана вчера около 14,00 часа на главен път Е-79, на метри преди пътния възел за включване в АМ „Струма“ и отбивката за Кочериново.

Сблъсъкът е между пътнически микробус, който се движел по линията Благоевград – Рила. След него се движели лек автомобил „Опел“, шофиран от 25-годишна дама от Самоков, „Хюндай” с водач от Кюстендил и „Фолксваген Пасат“, в който пътувала пострадалата пътничка заедно с 20-годишния си брат.

„Микробусът ми беше пълен с 19 пътници, слава на Бога, всички са добре и няма пострадали, но хората са изплашени, отговарям за живота на всички”, каза водачът на микробуса Митко Влахов от Рила, който бе в шок от случилото се: „Спрях микробуса, защото пред мен се бе образувала колона при включването за магистралата. Минаха 2-3 минути и чаках отпред да се изтеглят колите, гледах напред и изведнъж стана силен удар. Не видях точно, но в спрелия зад мен опел се наниза фолксваген и опелът се заби със сила отзад в микробуса. Нямам обяснение, но може би момчето, което е в третата кола, не е успяло да спре. От дълги години съм професионален шофьор, работил съм и в ДАП, такива чести инциденти, както сега, никога не е имало”, заключи М. Влахов.

Една от пътничките в микробуса доброволно придружила пострадалото момиче от лекия автомобил „Фолксваген“ до болницата в Благоевград, докато пристигнат родителите й.

25-годишната дама от Самоков, водачка на ударения лек автомобил „Опел“, се връщала от Благоевград със своя приятелка, и двете са без тежки и наранявания. Те също бяха останали на мястото на катастрофата, докато полицейските служители изясняваха причините за инцидента.

Ето какво поясни водачката на „Опел Корса“: „Шофьорът на фолксвагена, който е най-отзад, ни удари всички, които бяхме спрели. Шофирах с ниска скорост, около 50 км/ч, пред мен водачът на микробуса също се движеше бавно, аз спрях на 2 метра зад него. Както бях спряла, изведнъж чух силен удар отзад. Фолксвагенът първо удари втория спрял лек автомобил „Хюндай“, след което в колата ми се усетиха два поредни силни удара. Първият бе от колата зад мен „Хюндай“, която след сблъсъка се измести встрани и фолксвагенът се наниза в моята кола и ме заби в микробуса. При верижния сблъсък пострада едно момиче от фолксвагена, което има наранявания по лицето, най-вероятно е ударило главата си в предното стъкло, което е счупено”, заключи дамата.

„Връщах се от риболов, пътувах сам и бях спрял зад опела, според мен шофьорът на фолксвагена караше с висока скорост и затова не успя да спре, заби се първо в мен, след това в опела”, разказа и водачът на втората ударена кола Димитър Александров от Кюстендил.

На място на пострадалите брат и сестра от фолксвагена е оказана първа помощ и с линейка са транспортирани до благоевградската болница. Направени са изследвания в образна диагностика. На 24-годишната Е. Младенова е оказана първа помощ от екип начело с д-р А. Иванова. Пациентката е с мозъчна контузия и е настанена за лечение в хирургия, съобщиха от МБАЛ – Благоевград. Братът на пострадалата – Милчо, след лекарските консултации е освободен за домашно лечение.

Той е силно притеснен от случилото се, но превъзмогна шока и поясни: „Връщахме се със сестра ми от Благоевград, живея в едно от съседните села – Пороминово, при баба ми, защото е самичка, погледнах на страничното огледало дали идват автомобили зад мен, защото трябваше да завивам, и в последния момент видях, че има спряла кола пред мен. Въобще не очаквах, просто лошо стечение на обстоятелствата. Но искам да заявя и това – за никого не е тайна, че тук детелината не е направена както трябва, трябваше да има допълнителна лента за завиващите надясно, които да не спират. Просто това липсва, всеки ден тук стават катастрофи. На 20 години съм и не се чувствам виновен, че не е направен пътният възел както трябва. Погледнах назад в огледалото, огледах се така, както е редно преди маневра, а ето какво се случи, сестра ми лежеше в краката ми цялата в кръв, беше ужасно….”, заключи с болка младежът.

Припомняме, че това е поредният тежък инцидент в този пътен участък при включването в АМ „Струма“. Само за месец на проблемното място станаха три катастрофи, при едната пострада румънец, който бе със спукан далак и опериран по спешност в благоевградската болница за овладяване на вътрешния кръвоизлив.

С кръгово кръстовище ще се реши проблемът с пътния възел на автомагистрала “Струма” при Кочериново, заяви преди дни регионалният министър Лиляна Павлова след поредната катастрофа там. Тя вече е възложила проектиране и изграждане на пътното съоръжение.

Строителният министър призна, че левият завой на главен път Е-79 за включване в магистралата е опасен, но допълни, че и шофьорите имат вина заради високата скорост и неспазена дистанция.

Вчера по време на инцидента движението по международния път бе блокирано, на място пожарникари почистиха разлятото масло по пътната настилка. Голяма част от чакащите шофьори излизаха от колоните и се насочваха по другия път за АМ „Струма“ край Зелен дол.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *