В Кюстендил казаха „не” на шокова цена на водата – 2.35 лв.

Общинските съветници в Кюстендил отказаха да подкрепят искането на „Кюстендилска вода” новата цена на водата в общините, обслужвани от водния монополист, да бъде 2.35 лв. Местният парламент не прие бизнес плана на водното дружество за следващите пет години.

За първи път общинските съветници в област Кюстендил се запознават с бизнес плана, преди той да бъде одобрен от Асоциацията по ВиК и ДКЕВР, споделиха дългогодишни местни парламентаристи, след като гласуваха „против” искането за шоково увеличение на живителната течност.

До представянето на бизнес плана се стигна, след като в. „Струма” оповести новите цени на водата в Кюстендилска и Благоевградска област, тихомълком готвени за одобрение от ДКЕВР от местните водни дружества.

Според областния управител Виктор Янев, който е и председател на водната асоциация, предстои общо събрание на АВиК, на което ще бъде разгледан и бизнес планът на „Кюстендилска вода”.

„Искам да уточня, че последната дума за цената на водата във всичките водни дружества е на ДКЕВР”, уточни Янев и допълни, че все още няма яснота какви са решенията на общинските съвети в другите общини членове на АВиК.

Община Кюстендил, която е член на асоциацията, има право да вземе такова решение. Ние направихме една предварителна среща с общинското ръководство и с ВиК оператора. Предложеният бизнес план е направен съобразно наредбата на Комисията за енергийно и водно регулиране, която излезе още през месец януари. Част от представителите на община Кюстендил, които са разглеждали този бизнес план, имаха адекватни въпроси и питания, но повечето от съветниците не съобразиха, че бизнес планът, който им е предоставен, е разработен за срок от пет години, а договорът с водния оператор е за срок от 15 години. Искам да поясня, че от „Кюстендилска вода” са се постарали в този 5-годишен срок да дадат това, което могат да предоставят като услуга – водоснабдяване и канализация, за общините членки на асоциацията. Една част от бизнес плана не харесва на съветниците от община Кюстендил, те си имат своите доводи, които ще бъдат разгледани на предстоящото събрание и ще се дадат предложенията в Комисията за енергийно и водно регулиране, защото бизнес планът се приема от тях, каза областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

Съветниците от местния парламент на Кюстендил не „харесаха” в бизнес плана именно повишението в цената на водата.

„Доколкото знам от колегите, с които съм говорил от другите асоциации, при нас увеличението е сравнително най-малко”, каза Янев.

„В момента община Сапарева баня е единствената от област Кюстендил, която отказа да се присъедини към водната асоциация”, каза Янев и обясни какво следва от това.

„Не само в България, но и в Западна Европа предстои обединение на тези оператори – това е възможност да има повече ресурс в публичния сектор, да има яснота за населението относно услугите по отношение на водоснабдяването и канализацията, най-вече за качествени услуги и изграждане на адекватна инфраструктура. По този повод организирахме среща в Сапарева баня, на нея присъства и зам. министърът на регионалното развитие. За мен хората в общината бяха предварително против присъединяване на Сапарева баня във ВиК асоциацията, което е в техен ущърб. Те не чуха доводите на зам. министъра, на депутата Кирил Калфин, не чуха и моите доводи като председател на ВиК асоциацията. Те не пожелаха да чуят нашите доводи и се стигна до това решение. За мен отказът от членство на община Сапарева баня е чисто прагматично решение, взето от общинските съветници там, което им гарантира самосъхранение като общински съветници, а не като хора, които могат да мислят за бъдещето на града и на общината.

Те ще разберат колко грешно е решението, което са взели, защото най-малко на община Сапарева баня ще й бъдат наложени освен санкции, такси, глоби по отношение на качеството на подаване на водата и по отношение на липсата на пречиствателни станции. Вече единствено Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да регулира и да определя цените на водата в община Сапарева баня”, каза Виктор Янев. Според него община Сапарева баня ощетява и останалите общини. Ако жителите на Сапарева баня са близо 8 000 души, то населението в областта е 126 000 души. Всички тези хора се ощетяват по отношение на европейско финансиране и по-големи инвестиции във водния сектор. Съгласно директивата на Европейската комисия и съгласно подписания договор с Оперативна програма „Околна среда”, само обособените територии с единен воден оператор могат да кандидатстват по тези оперативни програми за мащабни инфраструктурни проекти, касаещи подмяна на водопровод и канализация, обясни Янев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *