Таксиметровите шофьори в Кюстендил ще плащат 300 лв. годишен налог

Таксиметровите шофьори в Кюстендил ще плащат 300 лева годишен налог. Общината е последната в Кюстендилска област, която синхронизира законодателството, като таксиджиите в областния град ще плащат толкова, колкото колегите им в Бобов дол и Рила, коментират кюстендилци.

Според проекта за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кюстендил, изготвен от администрацията на кмета Петър Паунов, годишният налог за таксиметраджиите ще бъде 300 лв. Община Кюстендил предлага въвеждането на минималната ставка, предвидена по закон – 300 лв. Докато максималната е 1000 лв.

И досега беше трудно да изкарваме прехраната си, сега ще стане направо невъзможно, каза Георги Велинов, таксиметров шофьор от Кюстендил. Според него, заради многото жълти коли, фирмите се стремели да поддържат възможно най-ниските цени за услугите, които предлагат.

„Всички таксиметрови фирми в Кюстендил „возят” срещу 1.50 лв. От точка до точка по-скъпо е само придвижването от града до селата”, обясни Велинов и допълни, че дори нощната тарифа не е много по- висока, както е в другите големи градове.

„Преди години беше същото, вместо данък се плащаше годишен налог. След това го промениха, защото таксиметровите шофьори много печелили, ама излезе, че не е точно така, защото не е само печалбата, нали и гориво трябва да платиш, и резервни части, и поддръжка, а и на всеки 10 години нова кола, защото така изисква законът”, обяснява Велинов и допълва, че заради липсата на работа все повече хора се ориентират към таксиметровия бизнес.

„Имаме даже две жени таксиметрови шофьори, като едната работи само нощна смяна, как не я е страх колежката, не знам”, коментира Велинов.

Изменението първо ще мине през публично обсъждане и едва след това ще бъде внесено за разглеждане в Общинския съвет на Кюстендил, уточниха от кметството.  Гласуването на изменението се налага заради промени в Закона за местни данъци и такси, които предвиждат данъка върху таксиметров превоз на пътници да премине към общините.

В момента на територията на община Кюстендил има 191 легитимни таксита, които имат разрешения, издадени в периода 01.01.2015 г. – 31.12.2015 г., отчитат от администрацията на Петър Паунов. Според кметските чиновници прехвърлянето на данъка ще донесе приходи в размер на 57 300 лв.

Има още доста промени, с които гражданите трябва да се запознаят, казаха общинските бирници и припомниха, че промените се правят с цел повишаване на събираемостта на данъците, заради което разпоредбите на чл. 54 от Закона за местните данъци и такси са изменени съществено. „Досега се разчиташе на декларирането на собствениците на превозни средства, а сега размерът на данъка върху превозните средства се определя от служител на Общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице, както и още много изменения.

Заради тези промени от община Кюстендил очакват увеличаване на приходите от данъка върху превозните средства.

Както вестник „Струма” вече писа, 300 лева данък върху таксиметровия превоз на пътници вече въведоха общините Рила и Бобов дол. Парадоксът е, че в Рила няма нито едно лицензирано такси, а в Бобов дол те са едва 13.

Данъкът за таксиметров превоз на пътници трябва да бъде приет от общинските съвети до 30 септември. Той се дължи за всеки автомобил, за което е издадено разрешително за таксиметров превоз на пътници. Новият данък влиза в сила от 1 януари 2017 година.

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *