Токсичните съставки в лака за нокти

Красивият маникюр е неизменна част от стила на всяка жена. Елегантен, изчистен, секси или екстравагантен, за съжаление в много от случаите той се оказва и опасен. Защото в лаковете за нокти се съдържат немалко токсични съставки.

Една от най-рисковите е формалдехидът. Признат е за дразнещ кожата и очите, предизвикващ алергични реакции, провокиращ мигрена и световъртеж. Смята се, че може да отключи бъбречни и чернодробни проблеми, ендокринни и имунологични смущения. Дори съществуват изследвания, които го определят за канцерогенен. Именно заради тези съмнения той е забранен за употреба в декоративната козметика в някои страни. Въпреки това все още се използва в някои марки лакове, както и в препарати за почистване.

В лаковете се съдържа и разтворителят толуен. Той е производно на катрана и се смята за изключително опасен. Може да предизвика бъбречни и чернодробни проблеми, алергични реакции, мигрена, световъртеж. Освен в козметиката е съставка и в захарин, лекарства и бои.

В яркочервените цветове се добавя и багрилото арнато, което се изписва и като E160. Смята се, че може да провокира диария, гадене и алергични реакции. Използва се още в маргарини, сапуни, чипсове и зърнени храни.

Изключително опасни са и фталатите, които за съжаление се съдържат в много козметични продукти. Те се смятат за изключително опасни, защото влияят директно върху жлезите с вътрешна секреция и може да провокират нарушаване на хормоналния баланс. Затова се категоризират като особено рискови за бременни. В прекалено големи дози може да предизвикат спонтанен аборт. Освен това учени ги свързват с множество алергични прояви, особено астма. Дори някои изказват съмнения, че те може да провокират диабет и стерилитет.

Други „вечни заподозрени“, съдържащи се в много продукти за разкрасяване, са парабените. Според скорошни изследвания те може да са причина за отключване на рак, затова различни асоциации настояват тези консерванти да бъдат официално забранени. Но дори и все още позволени, добре е да се избягват, защото провокират сериозни проблеми с метаболизма, алергични реакции и хормонален дисбаланс. /mila.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *