Свиренето на гайда убива

Духовите инструменти могат да бъдат опасни за белите дробове, съобщи в. “Индипендънт”, позовавайки се на статия в здравното списание “Торакс”. Написването на здравния материал е подтикнато от неотдавнашен нещастен случай, завършил фатално. Шейсет и една годишен гайдар, който свирел всеки ден в продължение на години, починал от реакция към мухлясал мундщук.
Доктор Джени Кинг, член на екипа от болница “Уитъншоу” в Манчестър, който лекувал гайдаря, заяви пред Би Би Си, че ако бъде хванат навреме, подобен проблем би бил лечим.

Лекарите осъзнали, че дългогодишните дихателни проблеми на пациента може би са предизвикани от инструмента му чак когато той заминал за няколко месеца в чужбина без гайдата си и състоянието му се подобрило.

Смята се, че мъжът е развил опасна реакция към мухъл и плесен, открити във влажната вътрешност на гайдата му след лабораторна проверка.

Вдишването на патогени е причинило възпаление, довело до фиброза. Лекарите предупреждават музикантите да почистват редовно и щателно инструментите си, за да избегнат подобни здравословни проблеми.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *