HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Brexit може да коства на България милиони евро

Начало на Brexit. Лидерите на Европейския съюз се събират, за да стартират процедурата по напускането на Великобритания. В Брюксел пристигна и президентът Румен Радев. Brexit може да струва на България десетки милиони евро.

Какви са претенциите на Европа и как ще отговори на британските искания – това ще дискутират 27-те европейски лидери, които днес ще обявят принципите, по които ще преговарят.

Основното искане на Европа е Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019-а година.

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. Не по-малко важно е и дали гражданите на Европа ще запазят статута си в Кралството и какво е бъдещето на работещите и учещи там европейции.

Официалният брой на българите във Великобритания е 65 000. България е разработила различни сценарии според изхода на преговорите, тъй като Brexit ще ни засегне финасово. Той ще доведе до намаляване на европейските помощи и до увеличаване на членските вноски. Един от най-отимистичните варианти е Brexit да струва на България около 4-5 милиона евро, а най-песимистичният – около 50 милиона отгоре.

А най-тънката част по преговорите за напускането на Велкобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *