COVID-19 може да оцелее по кожата на охладена сьомга седмица

Коронавирусът може да оцелее и да остане вирулентен за повече от седмица на повърхността на охладена прясна сьомга. Това сочи проучване на китайски учени, пише БГНЕС.

Няколко огнища на коронавирус в Китай, включително в Ухан, бяха свързани с пазарите на морски дарове. През май и юни китайските власти временно забраниха вноса на сьомга и изтеглиха огромни количества от пазара. Това се случи, след като на най-големия пазар в Пекин вирусът беше открит на дъска за рязане на сьомга. Това породи опасения, че повърхността на месото или охладената риба може да бъде потенциален източник за предаване на вируса. По-късно китайските власти заявиха, че няма доказателства, че сьомгата е източникът на огнището, и също така обясниха, че самата риба може да не е заразна, но вирусът може да е оцелял на повърхността ѝ.

Експеримент, проведен скоро от китайски учени, показа, че вирусът SARS-CoV-2 (официалното наименование на коронавируса) остава вирулентен върху кожата на прясна сьомга в продължение на два дни при 25 градуса по Целзий, а при 4 градуса оцелява най-малко осем дни.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *