COVID-19 причинява инсулти сред младите и здравите

Налице е скрит феномен на COVID-19, причиняващ инсулти, включително сред хора, които в нормална ситуация никога не биха били в риск, показва изследователски проект на лекари от Израел и 31 други страни, съобщи Таймс оф израел.

Тяхното проучване, публикувано в реномирането научно списание Stroke, е установило, че всеки четвърти пациент с инсулт, заразен с  COVID-19, е под 55 години и същата пропорция е нямала очевидни съдови рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет или тютюнопушене.

Това е необичайно високо. Обикновено 10 до 15 процента от пациентите с инсулт са на възраст между 18 и 50 години и се предполага, че числото е подобно, когато възрастовият диапазон се разшири до хората под 55 години.

Изследователите смятат, че откритието сочи към феномен на коронавируса, предизвикващ инсулт сред хора, които обикновено няма вероятност да получат такъв.

Проф. Ронен Лекер от Еврейския университет в Йерусалим, един от авторите, посочи, че изследването помага на лекарите да разберат “връзката между коронавируса и инсултите при по-млади пациенти в резултат на запушвания в по-големи кръвоносни съдове”.

Учени, които не са участвали в проучването, сочат значението му, а водещ израелски имунолог нарече констатациите му “изключително тревожни”.

Проф. Сирил Коен от университета Бар Илан отбелязва: “Това показва потенциала на COVID-19 като катализатор на инсулт, включително сред младите хора, което е изключително тревожно. COVID-19 не е грип или проста вирусна инфекция. Във време, когато се опитваме да оценим съотношението полза и риск при ваксинацията, тези данни ясно показват, че младите хора, които невинаги се смятат за “изложени на риск” от коронавируса, са уязвими към инсулти и други ефекти на вируса, незабавни и по-дългосрочни.”

Лекарите отдавна се опасяваха, че има връзка между инсултите и коронавируса и изследователите се заеха да осигурят подробно проучване.

“Инсултът се съобщава като последица от тежкия остър респираторен синдром на коронавирусна инфекция в няколко доклада”, пишат те и допълват: “Въпреки това данните са оскъдни по отношение на подробностите за тези пациенти в многонационален и голям мащаб.”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *