EКСПЕДИЦИЯ! Учени географи от ЮЗУ изследваха ледници в Черна гора и Албания, установиха оцелял до 5 м сняг от 2017 г. заради студено лято

Учени от Югозападния университет „Неофит Рилски“ проведоха изследователска експедиция в планините на Албания и Черна гора. Тази година освен преподавателите от катедра „География, екология и опазване на околната среда“ доц. Красимир Стоянов, доц. Емил Гачев и ас. д-р Мирослав Иванов (занимаващи се с мониторинг на малките ледници) в състава на научния екип бе и проф. д.н. Васил Марков от катедра „Културология“. За осма поредна есен екипът посети традиционните обекти за наблюдение – ледника Дебели намет в планината Дурмитор (Черна гора) и микроледниците в района на връх Мая Езерце в планината Проклетия (Северна Албания).

Учените  установиха, че след почти пълното изчезване на ледените маси през миналата 2017 г. тази есен има до 5 метра нов сняг, оцелял през цялото лято. Причината за рязкото нарастване на площта и обема на малките ледници и снежници в планините на Западните Балкани през настоящата година е сравнително хладното лято. В подкрепа на това твърдение са и данните, получени от стационарния датчик, измерващ температурата на земната повърхност до ледника Дебели намет в Черна гора. Информацията показва, че снегът в съседство на ледника се е стопил едва на 2 август – около месец по-късно от миналата година.

Наред с традиционно изследваните природни обекти, тазгодишната интердисциплинарна експедиция включи и изследване на мюсюлманско теке над град Круя, Албания, където бяха открити фрагменти от древна керамика. С това бе доказана тезата, че съвременното светилище унаследява мястото на по-стар религиозен култ.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Гугутка Смърдулева

    Осма година маат гащи, пият ракия и щракат пръсти у кафаните за сметка на грешни пари. Каква е реалната полза от тия безплатни за тях екскурзии?!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *