Google отбеляза рождения ден на бащата на киселото мляко д-р Ст. Григоров от трънското село Студен извор

142 години от рождението на доктор Стамен Григоров отбеляза вчера Google с акцент от първата страница на търсачката си. Образът на бащата на киселото мляко от Трънско с купа с кисело мляко пред него е в центъра на картинка на първа страница на www.google.com. Кликвайки върху картинката, се отварят публикации за доктор Стамен Григоров в търсачката на „Гугъл”, като най-отгоре е информацията за него в онлайн енциклопедията „Уикипедия”. През вчерашния ден логото на американската корпорация също бе в елементи, свързани с откривателя на бактерията на киселото мляко.

Д-р Григоров е български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко. Роден е в село Студен извор, Трънско през 1878 година. Работи в Женевския университет като асистент на проф. Леон Масол, професор по бактериология. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като “Бацил А”. По-късно микроорганизмът е наречен “Лактобацилус булгарикус” в чест на родината на неговия първооткривател.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *