GPS система ще определя маршрута на изпитита за шофьорска книжка

GPS система ще определя маршрута, който трябва да измине кандидат-шофьорът по време на изпит. Решението на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” идва след сигнали на Николай Колев-Босия за корупция, представени на временна комисия в Народното събрание, съобщава БГНЕС.

Шефът на ИААА Дамян Войновски посочва, че идеята е инструкторите да не определят пътя, по който трябва да мине водачът и да се избегнат възможностите за даване на подкуп.

„Ще променим Закона за движението по пътищата. В момента работим върху промяна на практическите изпити, върху начина на провеждането им и оценяването на водачите. Ще въведем утвърдени маршрути, за да не може някой инструктор да реши да помогне на някого и да го пусне по лесен маршрут, а ако иска да го „скъса” да го прати в капан. Затова ние ще въведем GPS позициониране, компютър ще избира маршрутите. Искаме да намалим до минимум ефекта на субективност от изпитвачите“, заяви изпълнителният директор.

Войновски  заяви още, че ще бъде променена и методиката на оценка, документацията и ще се въведе възможността резултатите от изпитите да могат да се обжалват. Според него промените ще станат факт до края на 2018 г. и ще влязат в сила най-късно догодина. Той подчерта, че твърдението на Николай Колев – Босия, че „белите стаи“ са пробити не е вярно.

„Съвсем ясно искам да обясня на цялото общество, че г-н Колев пуска едни общи приказки в пространството, с които изкривява реалността. Приканвам всички медии да поискат достъп до обществена информация. Ще ви предоставя сигналите, които Колев е отправил към министерството и отговорите, които сме му дали, за да видите дали има някаква конкретика в тези въпроси. На всеки негов въпрос е обърнато внимание и му е отговорено. Към този момент няма нови данни”, коментира Войновски.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *