Mаските в Нидерландия задължителни на публични места oт 1 декември

От 1 декемрви нонесето на маски за лице в Нидерландия става задължителни за всички лица на възраст над 13 години във всички закрити обществени пространства. Тези, които не се съобразят с това правило, ще бъдат глобени с 95 евро, гласи решение на правителството, внесено днес за одобрение в парламента.

Маската трябва да покрива изцяло носа и устата и трябва да бъде проектирана да предотвратява разпространението на вируси. Затова е за предпочитане да се използват маски, които могат да бъдат закупени в аптеката или супермаркета. Шлемът не покрива напълно носа и устата и следователно не е алтернатива на маската за лице. Същото важи и за шаловете и кърпите.

Маска трябва да се носи задължително във обществени закрити пространства, включително магазини, музеи, ресторанти и театри, въпреки че хората могат да свалят маската си, ако са на определено място. Това означава например, че маските трябва да се носят, когато пристигнете в ресторант или кино, но могат да бъдат свалени, когато се настаните на масата или заемете мястото си в киносалона. Ако станете поради някаква причина, отново трябва да поставите маската, пише сайтът „NL Times“.

Германия е на прага на по-строги ограничения заради COVID-19

Маските вече са задължителни в обществения транспорт. От 1 декември това ще важи и за гарите, летищата, автобусните и трамвайните спирки. Маските в образователните институции, с изключение на началните училища, също са задължителни. Учителите, възпитателите, учениците и другите служители трябва да носят маска, когато се движат през училищната сграда. Маската може да се свали по време на час, когато всеки има фиксирано място. В часовете по физическо, пеене, театър, танци и някои форми на практическо обучение маски няма да се слагат.

Решението предвижда задължително носене на маски във във фризьорските салон, автошколите, салоните за красота. Хора, които не могат да носят маска поради увреждане или заболяване, са освободени от това задължение. Освободени са от задължителното поставяне на маска посетителите религиозни обекти като църкви, джамии, храмове и синагоги. Не се изисква носенето на маска по време на спорт, репетиции или представления и по време на интервю по радиото и телевизията.

Задължителното носене на маска ще бъде за срок от 3 месеца с възможност за удължаване. Решението ще отпадне, когато отпадне и необходимостта от него. Долната камара на парламента трябва да се произнесе в срок от 7 дни по него.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *