STRUMA.BG ОТ МЯСТОТО! Фалиралият бизнесмен Ив. Стойчев-Дилъра превърна иззетия му от банката апартамент в руина

Фалиралият благоевградски бизнесмен Иван Стойчев-Дилъра превърна луксозния си апартамент в руина. Разрушителната акция е предприета, след като обявеното преди 7 години на публична продан жилище заради банково задължение най-сетне е купено за 93 060 лв. от софийски бизнесмен.

Завчера новият собственик дошъл да бъде въведен във владение от частния съдебен изпълнител Георги Цеклеов. При пристигането си двамата заварили потресаваща гледка, на която станали свидетели и придружаващите ги полицейски служители. Апартаментът на тихата уличка „Кръстьо Асенов“ в центъра на Благоевград бил не просто опразнен, а направо изтърбушен.

„За пръв път в моята 20-годишна практика ставам свидетел на такова нещо. Щетата е поне за 10 000 лв. Само блиндираната врата струва 1000 лв. Това е възмутително, ще дам Иван Стойчев на прокурор”, заяви частният съдебен изпълнител Георги Цеклеов. Новият собственик също ще пусне жалба в прокуратурата.

Репортер на „Струма“ направи проверка на място. Външната врата, вратите на стаите и прозорците заедно с дограмите в просторния апартамент от 144 кв.м са изкъртени, на тяхно място зеят дупки. Изкъртени са дори и електрическите контакти. Оцелели са само тоалетната чиния и ваната в банята с огледала на тавана, както и част от бар-плот в дневната. Жилището е напълно опустошено. По пода на стаите се въргаляха няколко книги, пътни карти, опаковки с лекарства и изкуствена елха с играчки. На стълбището в коридора е оставен голям фризер.

Апартаментът на Иван Стойчев-Дилъра бе обявен на публична продан през 2010 г. заради задължения към „Първа инвестиционна банка”, където е бил ипотекиран. Той е с южно изложение, на 4-и етаж на ул. „Кр. Асенов” №5 и се състои от 3 стаи, хол, кухня, баня, тоалетна и дрешник, като към него са включени и таванско помещение и мазе. През 2010 г. първоначалната цена при продажбата е била 120 000 лева, но мераклии да купят жилището на Дилъра не се намерили, като това се повтаряло и при последващите опити през годините.

През януари 2016 г. имотът е обявен на цена 120 150 лв., но отново нямало купувач. Интерес липсвал и при последвалите две публични продажби и едва на четвъртата, която е обявена на 10-и януари тази година, се появява купувач. При отваряне на наддавателните предложения се оказва, че има само един кандидат-купувач, бизнесмен от София. Той плаща 93 060 лв., или с 27 090 лв. по-малко от първоначалната цена.

Иван Стойчев-Дилъра губи апартамента си окончателно през февруари. Преди няколко дни той е забелязан от съседи да демонтира прозорците на жилището си. Отговорността за опазване на имота до продажбата му носи пазачът, който се определя от частния съдебен изпълнител. В повечето случаи това е длъжникът, като има вариант да се определи и трето лице. При неспазване на правилата е предвидена глоба, която обаче не е висока, поясниха хора от бранша.

Заради задължения към банките обект на публична продан са и други имоти на Иван Стойчев-Дилъра, който години наред се славеше като един от най-крупните благоевградски босове, собственик на голяма част от заведенията в центъра на Благоевград, хотели по морето и в Банско. Натрупаните от него финансови средства обаче станаха обект на разследване и през 2009 г. той беше предаден на прокуратурата за пране на пари. При разследването беше установено, че Дилъра не обслужва кредитите си.

Ипотекираният от Дилъра в две банки за 1 250 000 евро хотел в Банско бе обявен на публична продан. Бизнесменът дори бе даден на съд за използването на фалшив документ при ипотекирането на хотела в две банки – „Райфайзенбанк” и „Българо-американска кредитна банка”, но заради чистото си съдебно минало към онзи момент се размина само с административно наказание – глоба от 500 лв.

Една от култовите дискотеки в Банско – „No Name”, също бе сложена на тезгяха преди 3 години, като и за нея купува тогава не се намери. В края на 2009 година дупнишкият бизнесмен и приближен на Пламен Галев – Александър Палчев, купи за 737 777,77 лева обявените за продан от Банка ДСК офиси на Иван Стойчев-Дилъра в центъра на Благоевград, на ул. „Райко Даскалов” №4, където се намира и пробационната служба.

Междувременно Дилъра попадна в полицейска клопка и бе арестуван за наркотици. При полицейска операция на 24 ноември 2014 г. в дома му бяха намерени амфетамини, след като полицаи от ГД „Национална полиция“ прихванали телефонни разговори между него и наркодилъра Филип Методиев-Фетата. На първа инстанция съдия Кристина Панкова го осъди на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лв. за държане на 8 хапчета амфетамини на обща стойност 41 лв. и 75 стотинки. Окръжен съд намали условната присъда на 5 месеца, а глобата му – на 1000 лв. 50-годишният благоевградчанин обжалва присъдата с мотива, че е постановена при липса на безспорни доказателства, че е извършил престъплението и че случаят е маловажен, поради което иска да му бъде наложена само глоба. Делото бе разгледано от тричлен състав на Окръжен съд с председател Росица Бункова.

Според магистратите макар стойността на предмета на престъплението да е сравнително ниска, случаят не може да се квалифицира като маловажен. Подсъдимият не е лице с ниска степен на обществена опасност, тъй като е осъждан двукратно за престъпления от общ характер – веднъж с глоба от РС – Благоевград, а след това на пробация от РС – Разлог.

Обстоятелствата по делото сочат, че в дома му са открити следи и от друго наркотично вещество – хероин, но поради факта, че това количество е било незначително малко, то е било изразходвано от полевия наркотест и липсва обвинение. Едната част от хероина обаче е открит по тоалетната чиния, а от показанията на полицейските служители, които са позвънили на апартамента на подсъдимия, се установява, че той се е суетил около 5 минути, преди да отвори, включително се е чул и шум от пускането на вода от тоалетно казанче. Това е показателно, че най-вероятно той е изхвърлил в тоалетната чиния друго наркотично вещество, а именно хероин.

Според окръжните съдии обаче наказанието следва да се определи по реда на чл. 55, тъй като предвид стойността на предмета на престъплението – 41 лв. и 75 ст., е налице едно изключително обстоятелство, поради което и най-леко предвиденото в закона наказание ще се окаже несъразмерно тежко по отношение на подсъдимия. С тези мотиви присъдата му е намалена на 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 1000 лв., която е окончателна.

Сега Иван Стойчев отново е даден на прокуратурата заради скандалното „изтърбушване“ на жилището си и нанесените големи щети на новия собственик.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *