Struma.bg с подробности за драмата с планинския водач в Пирин! Спасител: Всички богове са били с това момче, щом е останал жив

29-годишният планински водач Едуард Благоев от София оцеля като по чудо след падане от близо 300 метра височина в Пирин. Инцидентът е станал в събота около 16:00 часа. Преминавайки Кончето, се чупи козирка и мъжът полита надолу към долината на Бански Суходол. Акцията по спасяването му се оказва една от най-тежките, провеждани в Пирин. В нея се включват 25 планински спасители от Банско, Добринище, Разлог и София. Тя продължава повече от 14 часа. Спасителите успяват да достигнат до пострадалия около час след полунощ. Оказват му първа помощ, загряват го и започва извеждането му. Акцията приключва рано сутринта вчера.

„Районът е изключително труден. По-тежка от тази акция досега не сме имали. Тя продължи от 16:30 до 07:00 часа. Момчето беше с травми на ръцете и краката, малко поизмръзнал, но контактен. Имал е невероятен късмет. Някой да падне по хълм от 200-300 метра височина и да остане жив, значи всички богове са били с него, за да го пазят”, коментира Методи Баненски от ПСС – Банско.

Пострадалият Едуард Благоев е настанен в хирургичното отделение на МБАЛ – Разлог. С оглед на височината, от която е паднал, мъжът е с минимални травми. Той е с контузии по ръце и крака, скъсани връзки и фрактура на глезен, контактен е и без опасност за живота.

Мъжът е професионалист, бил е добре екипиран. Не е изключено неволна грешка от негова страна да е довела до инцидента. Движел се заедно с приятел. Двамата тръгнали от хижа „Яворов” през Кончето с намерението да пренощуват на едноименния заслон. Теренът е бил с много навявания и козирки. Малко преди инцидента Благоев свалил раницата си, мръднал само на няколко метра, когато козирката се чупи, и той полита надолу.

От ПСС предупреждават, че по високите части на планината вече има вятър и много навявания.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *