VIII СУ в Благоевград с трима национални шампиони по информационни технологии

3 златни медала и още редица призови места завоюваха ученици на VIII СУ „Арсени Костенцев“ в десетото юбилейно издание на националното състезание „IT Знайко“, чийто финален кръг се проведе през уикенда в Пампорово. Любопитното е, че до финалния кръг на престижната надпревара са допуснати общо 15 деца от училището, а 8 са отличени с големи награди. Така в конкуренция с таланти /1-4 клас/ от цялата страна малките информатици и програмисти на VIII СУ показват отлични знания и подготовка и заемат три първи места в петте категории. Национални шампиони станаха Асен Точев от първи клас, Николета Ханджийска от втори клас и Рафаил Пириллис от четвърти клас, който се състезава в категория „програмист“. Той сподели, че не му е било трудно и е заслужил победа с направено от него филмче с компютърна програмата. Учители разясниха, че четвъртокласникът е работил с най-новата версия на визуален език за програмиране Скрач ( Scratch) 3, като по собствената си снимка е създал компютърен герой, измислил и декорите за анимационното си филмче.

  Второ място завоюва сестрата на Рафаил  – Мария Пириллис от втори клас, а трето място – първокласничката Дара Тошева. Специални награди получиха: за сюжет – Костадин Везенков – първи клас, и Илиана Чолева от втори клас, а за техническа сложност – Катерина Христова от първи клас.

По повод повече от отличното си представяне учениците бяха наградени от директора на VIII СУ Сергей Биров на импровизирана церемония в учителската стая вчера в присъствието на старши експерта по начално образование в РУО Анета Марянска, учители, родители.

“Самият факт, че 15 деца от нашето училище са класирани след три кръга на националния етап, показва, че всеки един от тях е победител. Победител е с това, че умее още от най-ранна възраст да работи на компютър и да овладява дигиталните технологии, които са бъдещето за развитието на човечеството”, каза С. Биров и подчерта, че неслучайно VIII СУ, което е първото иновативно училище в община Благоевград, има школа за обучение по информационни технологии още от 1 клас. Директорът благодари специално и на учителите по ИТ и общообразователните предмети, подготвили учениците, и открои ръководителя на групата за националното състезание – Валентина Стоянова, колежките й Марияна Георгиева и Милена Бирова, както и зам. директора Рая Барбулска.

Той пожела на учениците и преподавателите им здраве и още много успехи и отправи молба към родителите да продължат да подкрепят децата си.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *