Гъби по манастирски

Необходими продукти:

  • манатарки – 400 г пресни
  • масло – 50 г краве
  • зехтин – 1 – 2 с.л.
  • мащерка – няколко щипки
  • чубрица – щипка
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
  • чесън – 1 – 2 скилидки
  • копър – за гарниране

Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме манатарките на едро, ако има и по-дребни, ги оставяме цели.

Намазваме дъното на огнеупорен съд (сач, глинена тавичка) със зехтина, добавяме гъбите и парченцата масло.

Прехвърляме в студена фурна и загряваме на 180 градуса. Печем около 25-30 минути, като с дървена бъркалка разбъркваме един-два пъти.

Няколко минути преди да ги изкараме от фурната, поръсваме гъбите с ситно стритите билки – мащерка, чубрица, и подправки на вкус – сол, черен пипер и кимион.

Сервираме гъбите в масло в голяма чиния, полети с отделилото се сосче в тавата. За топене може да предложите препечен хляб.

Поръсваме със счуканите скилидки чесън и гарнираме с клончета пресен копър.gotvach.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *