Необходими продукти:
Кори за лазаня – 12 бр.
Кромид лук – 1 глава;
Кайма – 500 г;
Олио – 3 с.л.;
Доматено пюре – 300 г;
Чесън – няколко скилидки;
Кашкавал – 200 г;
Подправки – риган, босилек, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне:
В подходящ съд се сгорещява олиото, добавя се лукът и се запържва до златисто. Слага се нарязаният на ситно чесън и веднага след това каймата. Бъркайте интензивно, за да се раздроби каймата.
След като тя е добре запържена се добавя и доматеното пюре. Слагат се всички подправки.
Ако ползвате тънки кори (италиански) може да добавите вода (200 мл.) към доматеното пюре, така че да стане с по-водна консистенция. Може да залеете корите с 500 мл. прясно мляко, непосредствено преди да сложите лазанята във фурната.
Друг вариант е да сварите леко предварително корите. Потапят се в широк съд, може тавичка или тенджера, с вряща вода.
Класика ще се получи, ако добавите сос Бешамел преди да изпечете лазанята. Но тъй като идеята ни е за лесна лазаня, няма да задълбаваме в рецептата за соса.
В подходяща правоъгълна тавичка подреждаме 4 кори, върху тях се разпределя половината от плънката. Слагат се други 4 кори и остатъка от сместа с каймата. Завършва се с последните 4 кори.
Поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за половин час.