Никулден 2025: Традиции, обичаи и забрани, които трябва да спазваме на празника

КОЙ Е СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Св. Николай е роден около 270 г. в град Патара, в днешна Турция (провинция Ликия), в благочестиво семейство. Родителите му,Теофан и Ника, били богати, но вярващи в Христос – те отгледали Николай в благочестие и милосърдие. След като загубил родителите си в ранна възраст, той наследил богатството им, което по-късно щедро раздал на бедните. 

Николай рано проявява изключителна духовност и желание да служи на Бога. Той става свещеник, а по-късно е избран за архиепископ на град Мира в Ликия (сега Демре, Турция). Неговото служение се характеризира с мъдрост, строгост в собствения му живот и голяма любов към хората.


Легендата разказва, че той тайно дал златни монети на трите дъщери на един беден човек, за да могат да се омъжат и да избегнат дългове. Тази история станала основа за традицията да се дават подаръци в негова чест.

През 325 г. Николай участва в Първия Никейски събор, където се обсъжда единството на християнската вяра и се осъжда ереста на арианството. Според преданието той категорично се противопоставя на Арий, а някои източници дори споменават, че по време на дебата Николай е ударил Арий. Това показва пламенната му преданост към истината на християнската вяра.

Николай умира около 343 г. в Мира. Погребан е с големи почести, а векове по-късно мощите на светеца са пренесени в италианския град Бари (1087 г.), където и до днес се съхраняват в базиликата „Свети Николай“. 

Никулден се свързва с ролята на свети Николай като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В много страни са се развили и различни местни традиции за празника. В България Никулден е един от най-важните празници в годишния календар и се чества и в семействата, в които няма именик, а традицията е на празничната маса да се сервират рибни ястия, най-често пълнен шаран с орехи. В много страни – БелгияНидерландияПолшаУкрайна – на този ден децата очакват да получат подаръци от свети Николай.

На 6 декември – св. Николай Мирликийски Чудотворец, празнуват всички рибари, търговци и банкери. Празнуват и всички с имената Никола, Николай, Николина, Николета, Нина, Ненчо и производните им. Този църковен празник се свързва с редица традиции, обичаи и забрани.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на св. Николай Чудотворец. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай.

Защо празнуваме Никулден?

  • Свети Николай Чудотворец: Покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Смята се, че носи щастие и закрила на тези, които се занимават с мореплаване и търговия.
  • Зимно слънцестоене: Никулден е близо до зимното слънцестоене, което в миналото е било свързано с празнуване на завръщането на светлината и началото на нов цикъл.
  • Семейни традиции: Празникът е повод за събиране на семейството, за споделяне на радост и за укрепване на роднинските връзки.

ТРАДИЦИИ, ОБИЧАИ И ЗАБРАНИ НА 6 ДЕКЕМВРИ

Празникът съвпада с коледните пости, но се разрешава консумацията на риба. Задължително на трапезата се слага освен рибно ястие и обредна питка, на която има символи като риба, люспи или кръст. В питката може да се сложи монета. Вярва се, че на когото се падне монетата, ще е здрав през цялата година. На особена почит на трапезата е шаранът – той се приема за слугата на св. Николай.

На трапезата се слага още варено жито, зелник, печен патладжан, фасул, туршии. 

Вярва се, че ако запазите голямата кост от главата на шарана, тя ще ви пази от болести през цялата година. Люспите от шарана се събират и се носят в портмонето през цялата година.

Според времето на Никулден народът е извършвал гадания за времето в близките месеци. Вярва се, че ако има сняг на 6 декември, зимата ще е дълга и снежна. Топъл Никулден – пролетта ще е ранна, но зимата ще е студена. Сланата на Никулден вещае, че догодина ще има голяма реколта.

Според народното поверие човек не бива да се поддава на тъга или меланхолия на този ден – вярва се, че това може да доведе до силни студове и нещастие в дома. Вярва се също, че Свети Николай строго наказва онези, които пренебрегват традициите и нарушават забраните на този ден.

На Никулден е забранено да се пере, да се извършва тежка работа, както и да се лови риба.

На този ден православните християни се обръщат с вяра към свети Николай Чудотворец с най-искрени молби: за изцеление от болести, помощ по важни въпроси, финансово благополучие, щастлив брак или годеж, лесно раждане и даряване на деца. Вярва се, че светецът чува всяка молитва, която идва от сърцето, и никога не оставя без отговор онези, които искрено се обръщат към него. 

СУЕВЕРИЯ ЗА НИКУЛДЕН

От легендите за свети Николай шаранът се смята за жертвена риба и трябва да присъства на никулденската трапеза. Затова празникът се нарича и Рибен Свети Никола. Шаранът трябва задължително да е прясно уловен и с люспи.

Люспите на шарана носят специална символика и са свързани с някои поверия:

  • Люспите на шарана носят пари и късмет. Колкото повече люспи има шаранът, толкова по-голямо ще е богатството.
  • Не бива да се сервира риба без люспи на Никулден, защото годината ще бъде бедна за семейството.
  • Когато се чисти шаранът, трябва много да се внимава да не паднат люспи на земята. Ако паднат, трябва веднага да се вдигнат и никой да не ги настъпва, защото ще си „стъпче” късмета и богатството.
  • Люспите не бива да се изхвърлят, а се събират, за да се поставят на трапезата на Рождество. След Коледа люспите се изгарят или се пазят до следващия Никулден, когато се изгарят или изхвърлят в течаща вода, но не и в боклула.
  • Няколко люспи от шарана трябва да се сложат в портфейлите, за да носят късмет и пари на притежателя. На следващия Никулден се пускат по течаща вода и се сменят с нови люспи до следващата празнична трапеза.

Български поверия и обичаи, свързани с Никулден.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето и затова на Никулден всички гемии спират да се движат и в морето не се влиза.

Традициите повеляват на Никулден масата да бъде богата и отрупана с ястия, предимно от риба (шаран или друга риба, но да е задължително с люспи). Рибник (шаран обвит и изпечен в тесто), обреден хляб, шаран, пълен с ориз и орехи, и т.н. – все ястия, които присъстват на празничната маса. Понеже Никулден съвпада с времето на коледните пости, на трапезата освен риба се поставят и други постни ястия – боб, пълнен пипер с ориз, пълнени сарми, царевица, варено жито и т.н.

Според народните вярвания жените трябва да бъдат изключително внимателни при почистването на рибните люспи. Смята се, че ако люспа падне на земята и някой стъпи върху нея ще го споходи лоша болест или смърт. Най-голямата люспа от шарана се прибира в портфейла, като се смята, че това ще донесе пари и благополучие на семейството през годината.

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

ЗАЩО ШАРАН?

Легенда разказва как по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга легенда шаранът е „слугата“ на св. Николай. Веднъж, когато светецът бил в откритото море, започнала силна буря. Имало дупка на дъното в лодката и водата започнала да навлиза в лодката. Тогава свети Николай бръкнал, потопил ръцете си във водата, извадил оттам шаран и запушил дупката с него. Затова шаранът се счита за жертвена риба на трапезата на 6 декември, а празникът се нарича още Рибен свети Николай.

Култът към свети Николай като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

Народът ни вярва, че свети Николай носи първия сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.

В къщата на именика на Никулден идват гости, за да покажат своето уважение, като не е задължително преди това да са били поканени. Може би сте чували израза „На имен ден не се кани”

Трапезата не се раздига до късно през нощта, за да може да е на разположение на домакините и гостите. Според обичая домакинята/домакинът прикадява трапезата с тамян, след което вдига питата над главата си и я разчупва. На празничната маса е позволено и присъствието на червено вино.

На този ден, според традициите, момичетата, които все още не са омъжени и това им предстои, сутрин ходят на църква, а вечер играят хоро, хванати за ръце. Младежите и техните родители, наблюдавайки ги отстрани, си избират булка.

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ МИРИЗМАТА НА ТИНЯ ОТ ШАРАНА ЗА НИКУЛДЕН

Никулден е един от най-обичаните празници в България, а централният елемент на трапезата е шаранът. Много домакини обаче се сблъскват с неприятната миризма на тиня, която рибата понякога носи. В тази статия ще споделим изпитани методи, с които да приготвите шаран без миризма и с перфектен вкус.

Подготовка на шарана

Първата стъпка е предварително осоляване на шарана. Сложете сол както вътре в корема, така и по външната страна на рибата. След това измийте добре с течаща вода или прясно изцеден лимонов сок. Лимонът премахва характерния мирис и я прави по-сочна.

Друг ефективен метод е да накиснете шарана за 2 часа в студена вода с малко оцет. Това не само премахва миризмата, но и подобрява вкуса на рибата.

За по-мека текстура и по-неутрален аромат рибата може да се намаже с кисело мляко и да престои няколко часа в хладилник. Киселото мляко действа като естествен омекотител и неутрализатор на неприятните аромати.

Тайната за хрупкава коричка

След като шаранът е подготвен, идва време за пържене или печене. Тайният трик на професионалните готвачи е да полеят рибата с много горещо олио, след като е зашита и поставена в тавата или тигана. Този метод премахва остатъчната миризма на тиня, придава на рибата златист и апетитен цвят, запазва сочността на месото, без то да стане сухо.

Допълнителни съвети за ароматен шаран

Подправки

Добавете ситно нарязан магданоз, копър или чесън вътре в корема на шарана – това ще ароматизира месото и ще замаскира остатъчните миризми.

Лимонови филийки

Поставете няколко резена лимон в корема и около рибата по време на печене.

Бяло вино

Леко поливане с бяло вино преди печене или след осоляване може да подобри вкуса и да намали неприятните аромати.

Температура на готвене

Никога не започвайте пърженето или печенето на риба със студено олио – високата температура „заключва“ соковете и ароматите в месото.

С малко предварителна подготовка и няколко изпитани трика можете да приготвите шаран за Никулден, който е не само красив и златист, но и без неприятната миризма на тиня.

ПРИМЕРНА РЕЦЕПТА ЗА ПЪЛНЕН ШАРАН НА НИКУЛДЕН

Необходими продукти:

  • 1 шаран (около 2 кг);
  • 1 чаша ориз;
  • 2 глави лук;
  • 50 г орехи;
  • 2 супени лъжици стафиди;
  • 1 морков;
  • 1 връзка магданоз;
  • 1 лимон;
  • Подправки: сол, черен пипер, чубрица, червен пипер;
  • 50 мл олио.

Начин на приготвяне:

  1.  Почистете шарана и го осолете отвътре и отвън. Оставете го да престои около 30 минути.
  2.  Загрейте олиото в тиган и запържете ситно нарязаните лук и моркови. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен.
  3.  Прибавете орехите, стафидите, чубрицата, сол и черен пипер. Залейте с 1 чаша вода и оставете сместа да къкри, докато оризът поеме течността.
  4.  Напълнете шарана с приготвената смес и зашийте отвора с конец или го закрепете с клечки за зъби.
  5.  Поставете шарана в намазнена тава, поръсете го с червен пипер и го гарнирайте с резени лимон. Добавете малко вода в тавата.
  6.  Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 40-50 минути, като периодично поливате шарана със соса от тавата.

Това ястие е не само вкусно, но и символично, свързващо ни с традициите и духа на празника.

ТАЙНАТА НА ВКУСНАТА РИБЕНА ЧОРБА

Супа от риба, рибена чорба, рибешка супа – както и да я наречете, всички се сещат, че става въпрос за този невероятен бульон с дъх на морски дарове. Разбира се, рибената супа се приготвя и от речна риба и дори да не сте най-добрата домакиня, няма как да сбъркате при готвенето на чорбата. Причината е, че тази супа се готви съвсем лесно и гарантира винаги страхотен вкус. Все пак рибената чорба си има своите тънкости при варенето. Хубав бульон става от всички видове риба – хек, шаран, пъстърва, попчета, треска, бяла риба, но магията на ароматната чорба от риба идва само когато я приготвите от няколко вида риба.

Ако искате да сготвите истински вкусна рибена чорба със запомнящ се аромат, задължително смесете попчета с калкан или друг вид морска риба. Експериментирайте спрямо вкусовете и възможностите си и бъдете сигурни, че няма да разочаровате стомасите на близките си. Зеленчуците, които може да сложите в чорбата, също са различни – задължителните съставки са лук, морков, картоф и домат, а от там насетне прибавете каквото пожелаете. Чушка, камби дори малко зеле или тиквичка няма да са излишни. Важно е първо да ги нарежете и запържите леко с няколко лъжици от бульона, в който е вряла рибата. Ако искате рибената ви чорба да е по-диетична, сварете рибата, извадете и обезкостете и в бульона изсипете пресните зеленчуци, без да ги запържвате. Когато зеленчуците поомекнат, обикновено се прибавя почистената и накъсана риба или рибешки части, малко мазнина и наситненият домат. Към края идва ред и на подправките. Няма как една себеуважаваща се рибена супа да мине без девисил или лющян. Това е другото основно правило, ако искате да сготвите вкусна рибена чорбица. По желание може да добавите и корен от целина. Сред другите подправки са задължителната сол, черен пипер (млян и на зърна), магданоз, риган, дори и мащерка.

Дали ще застроите чорбата, или ще я оставите бистра отново е въпрос на личен избор и предпочитание. Застройката обикновено се приготвя от едно яйце и малко кисело мляко. Ако искате да оставите рибената чорба бистра, за да я сгъстите леко, може да добавите една-две лъжици картофено пюре на прах.

Най-накрая задължително я овкусете с малко лимонов сок. Според рецептите на нашите баби, ако прибавите към края на варенето на супата едно малко въгленче (което после се изважда), рибената чорба ще придобие неповторим вкус на опушено.


ВКУСНА ПИТКА ЗА НИКУЛДЕН

Необходими продукти

  • прясно мляко – 300 мл топло
  • мая – 1 пакет (7 г) суха
  • захар – 1 ч.л.
  • зехтин – 4 с.л.
  • брашно – 600-700 г
  • сол – 1 ч.л.
  • жълтъци  – 1 бр.

Начин на приготвяне

В купа слагам 300 мл топло мляко + 1/2 кубче мая + 1 ч.л. захар, разбърквам и оставям да шупне. Щом е готова, добавям 4 с.л. зехтин и започвам да изливам към брашното, което е около 600 г, в купа и съм му добавила сол – 1 ч.л. Замесвам и оставям да почине, докато се удвои. Пак премесвам и оформям питката вече в желаната форма. Мажа с жълтък. Почива 30 минути и пека в загрята на 170 градуса фурна около 30 минути. Питката за Никулден е готова.

РИБНИК

Продукти: 1 кг шаран, сом, лефер или друг вид едра риба, 400 г кромид лук, 200 г орехи, сол, бучка масло.
Рибата се изчиства, като гръбната кост се изважда внимателно. Лукът се нарязва на дребно, запържва се и към него се прибавят счуканите орехови ядки и с тази смес се напълва вътрешността на рибата. Пече се в намазана с масло тава, като в нея може да се сложи и още 500 г ситно нарязан кромид лук, малко вода и мазнина. Вместо лук рибата може да се постави върху сварен ориз или булгур и да се опече с тях.

ПЕЧЕНА РИБА

Продукти: 1 кг риба, 150 г масло, брашно за паниране, сол.
Рибата се изчиства, посолява, овалва се в брашно и се слага в съд с нагорещено масло, където се пече от едната и от другата страна. Готовата риба се подправя с лимонов сок или с оцет и счукан чесън.

ВАРЕНА РИБА

Продукти: 1 кг риба, 150 г масло, 1 лъжичка лимонов сок или оцет, магданоз, сол. Изчистената и измита риба се посолява и се вари във вода около 20 минути, след което се отцежда от водата. Докато е още топла, се залива с горещо масло, поръсва се с магданоз и лимонов сок или оцет.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *