Офшорката „Рила спорт“ на царистите Сл. Стайков и благоевградската ексдепутатка Марина Дикова пипната в незаконно ползване на вода за хижа „Рилски езера“

Двуетажна масивна сграда със застроена площ от 126 кв.м и разгъната площ от 217,50 кв.м смята да вдига дирекцията на Национален парк „Рила“ до хижа „Рилски езера“. Предназначението й е за контролно-информационен пункт, който да се използва както за нуждите на парковата охрана, така и за обслужване на посетителите в района на хижата. Ръководството вече е започнало процедура по обособяване на нов имот в парка, който попада в центъра на защитена зона „Рила“ за опазване на природните местообитания и на дивите птици.

Ръководството на парка е решило да захранва центъра с вода от хижа „Рилски езера“ и да отвежда фекалиите в септичната яма на хижата, която е на 120 метра от бъдещата постройка. Към инвестиционното си намерение ръководството на НП дори твърди, че е подписало тристранно споразумение с туристическо дружество „Рилски езера“ като собственик на хижата и сапаревобанската фирма „Рила спорт“ АД, която е неин наемател – двете дружества били съгласни да отпуснат от питейната си вода и място в отходната яма.

Офертата им обаче въобще не възторгна Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, където дирекцията депозира намерението си, защото се оказа, че „Рилски езера“ и „Рила спорт“ предлагат нещо, което ползват незаконно – разрешителното им за водовземане от 14.04.2008 г. отдавна е изтекло и не е подновено, а двете дружества въобще нямали право да предоставят питейна вода на трети лица, защото това е в прерогативите само на ВиК операторите.

Дирекцията отряза и идеята на НП „Рила“ да зауства отпадъчните си води в септичната яма на хижата и я окачестви като „недопустим вариант“ заради реалната опасност от замърсяване на подземните води и природата.

Според БРЗБР за извършване на водовземане от подземни води е необходимо НП „Рила“ да започне процедура за издаване на съответното разрешително за водовземане от подземни води, а междувременно собственикът на хижата и наемателят, разкрити случайно при проверката като нередовни водоползватели, са длъжни незабавно на свой ред да стартират процедура по подновяване на разрешителното си, което се плаща на кубически метър вода в зависимост от заявените количества. Подлежат и на солена глоба.

Пропускът с разрешителното всъщност е на офшорката „Рила спорт“, която ползва водата за нуждите на хижата. През 2005 г. тя взе „Рилски езера“ от туристическото дружество срещу 1800 лв. месечно, през 2015 г. наемът бе актуализиран на 3500 лв., но на последното общо събрание на ТД „Рилски езера“ тази пролет експерти определиха и тази цена за много ниска, защото хижата е най-посещаваната в цялата страна, и натовариха председателя Димитър Атанасов да предоговори наема. По-скандалното е обаче, че първоначално договорът за наем бе до 2015 г., след изтичането му нелегитимният тогава председател на туристическото дружество Павел Михайлов го удължи с анекс с още 10 г. и сега тази клауза от договора може да падне само в съда, но туристическото дружество няма пари да води дела.

Неправомерният ползвател на вода – фирма „Рила спорт”, пък е най-крупният инвеститор в района на Национален парк „Рила“, собственик е на лифта до Рилските езера, 2 велотрасета под езерата, и до 2007 г. държеше под наем и хижа „Скакавица“. След като сами се отказаха от хижата, защото не им било изгодно, собствениците на фирмата я оставиха без лампа за пречистване на водата, части от агрегата за електричество, газов бойлер и други, но за сметка на това пък задръстена от купища боклуци, които туристите сами трябваше да изринат.

„Рила спорт“ АД е офшорна фирма, регистрирана на Вирджинските острови с капитал от 2 070 000 лв. и основана от Георги Велчев – брат на бившия външен министър от правителството на НДСВ Милен Велчев, и Славейко Стайков – бивш шеф на Българския морски флот от времето на НДСВ. Според Търговския регистър от 2013 г. в Съвета на директорите й освен Стайков е и депутатката от НДСВ – Благоевград Марина Дикова, която е адвокат в София. В момента дружеството е собственик на стотици декари гори в района на Паничище – купени на впечатляващо ниски цени от община Сапарева баня, и на идеята „Супер Паничище“, която от години държи еколозите на нокти поради факта, че 2/3 от нея попада в района на парка, а плановете й включват да застрои Рила с около 100 хотела, ски център с 14 алпийски трасета, 27 писти с обща дължина 80 км и 21 ски съоръжения.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *