ОбС – БАНСКО РЕШИ: Педиатърът д-р Т. Петлов става първият почетен гражданин на Добринище

Д-р Тодор Благоев Петлов от Добринище ще влезе в историята на града си като първия, удостоен със званието  „Почетен гражданин на гр. Добринище”. Това беше решено с пълно единодушие на състоялото се вчера  редовно месечно заседание на Общинския съвет в Банско.

Д-р Петлов е номиниран от инициативен комитет от Добринище, а предложението е разгледано от комисия, в чийто състав влизат кметът на Банско Георги Икономов, председателят на ОбС Владимир Колчагов, секретарят на общината Иван Кадев и председателят на комисията по местна политика в образованието и духовната сфера към местния парламент Евгения Тренчева.

Д-р Тодор Благоев Петлов ще бъде удостоен с почетното звание на 8 юни, когато ще отбележи 90-годишен юбилей. Предложението беше направено от председателя на ОбС Владимир Колчагов и подкрепено от местните парламентаристи. Тогава ще бъде свикано извънредно заседание. Първоначалната дата, която беше предложена, беше 22 септември, денят, в който Добринище отбелязва своя празник.

Д-р Тодор Петлов е роден и израснал в Добринище. Той е изтъкнат педиатър, практикувал дълги години в Пловдив и Гоце Делчев, награждаван многократно за професионализма си. Проявява силен интерес към историята, бита и обичаите на Добринище и прави различни изследвания в тази посока, включително издирва имената на всички загинали в периода от Априлското въстание до Първата световна война. През 2014 година той беше удостоен с почетна награда за будителска дейност в община Банско.

По думите на кмета на Добринище Китан Галчев д-р Петлов е не само доказан педиатър сред най-добрите в областта си, но и добър краевед, който е най-добре запознат с историята на Добринище. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *